iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Δαμιανός Φαφούτης:
''Κάτι παράδοξο
συμβαίνει στη Ραφήνα''


Φέτος κλείσαμε δύο χρόνια από την ημέρα που σημάδεψε για πάντα την ιστορία του τόπου μας. Την τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018. Αγαπητά πρόσωπα που χάθηκαν για πάντα. Περιουσίες που καταστράφηκαν. Περιβαλλοντικός πλούτος που έσβησε.

Παθήματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει μαθήματα για αυτούς που φέρουν ευθύνη. Κάποια σπίτια φτιάχνονται, αλλά μένουν στάσιμα και κάποιοι παραμένουν φιλοξενούμενοι στις κατασκηνώσεις του Άγιου Ανδρέα και σε φίλους τους.

Από την συμπόνια και την ευαισθησία των Ελλήνων μαζεύτηκαν στον ερανικό λογαριασμό του Δήμου μας 1.080.000 € προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος των πυρόπληκτων. Δημιουργήθηκε επιτροπή διαχείρισης των χρημάτων το 2018 αποτελούμενη μόνο από τα μέλη της πλειοψηφίας, εξαιρουμένου του Ανδρέα Βασιλόπουλου ο οποίος ένα χρόνο αργότερα αποτελούσε και επίσημα μέλος της δημοτικής αρχής ως αντιδήμαρχος συνεργαζόμενος με τον κ. Μπουρνούς.

Εντός της περιόδου της γενικής καραντίνας λόγω covid 19, αποφασίστηκε από το ποσό του 1.080.000€ να αποδοθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πυρόπληκτων από 1528€ σε περίπου 210 κόκκινα σπίτια (κατεδαφιστέα), 1.070€ σε περίπου 300 κίτρινα σπίτια (εκτεταμένες ζημιές) και 458€ σε περίπου 360 πράσινα σπίτια (περιβάλλον χώρος). Τα υπόλοιπα 280.000€ έπειτα από εισήγηση Δημάρχου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να διατεθούν για την κατασκευή υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων στο Κόκκινο Λιμανάκι ! Καλά διαβάσατε! Να κατασκευαστούν υπογειοποιημένοι κάδοι σε μια περιοχή που έχει τόσες ανάγκες μετά την τραγωδία και σίγουρα το πρόβλημα τους δεν είναι αν οι κάδοι θα είναι υπογειοποιημένοι, αλλά τουλάχιστον να υπάρχουν.

Θυμίζω ότι οι υπογειοποιημένοι κάδοι εφαρμόστηκαν πιλοτικά στην κεντρική πλατεία Ραφήνας το 2010. Είναι μια σωστή πρακτική σε πυκνό οικιστικό ιστό και ιδιαίτερα σε δρόμους εμπορικής κίνησης. Αν περάσετε σήμερα είναι κακοσυντηρημένοι και βρώμικοι, όπως βρώμικος και εγκαταλελειμμένος είναι ο Δήμος μας.

Ελπίζω τα ελεγκτικά όργανα των Δήμων να αντιληφθούν το παράλογο αυτής της υπόθεσης και να απορρίψουν την άστοχη κατασπατάληση των 280.000€ του ερανικού λογαριασμού.

Έχουμε την πρωτοτυπία, το παράδοξο ως Δήμος, ενώ ο Δήμαρχος είναι υπόλογος στην δικαιοσύνη για τις ευθύνες ή μη που φέρει κατά τη διάρκεια της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου να είναι το ίδιο πρόσωπο που υλοποιεί την ανακούφιση και ανασυγκρότηση του πυρόπληκτου τόπου!

Σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, συμμετοχικό Δήμο θα έπρεπε να καλεστούν οι κάτοικοι από το Κόκκινο Λιμανάκι (και από τον Νέο Βουτζά θα έλεγα) για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την αξιοποίηση των 280.000€ στον οικισμό τους.

Τέλος, δεν ήταν απαραίτητο να επιδοτηθούν περίπου 360 πράσινα σπίτια (περιβάλλον χώρος) με το ποσό των 458€ έκαστος, διότι είχαν λάβει επίδομα και από το κράτος για τις λιγοστές ζημιές τους. Πολλά τέτοια σπίτια κατά την προσωπική μου άποψη δεν έπρεπε καν να έχουν χαρακτηριστεί πυρόπληκτα. Απλά αυξάνοντας τον αριθμό των ωφελουμένων ο ευαισθητοποιημένος μας Δήμαρχος μοιράζει χρήμα και σε αυτούς που δεν έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Σίγουρα δεν θα τον ξεχάσουν όταν έρθει η ώρα...

Ο ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΦΑΦΟΥΤΗΣ είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Ραφήνας Πικερμίου - ''Συμμαχία Δημιουργίας''

ΠΗΓΗ Εφημερίδα Πρωτοσέλιδο