iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Ραφήνα Οι ήρωες
εργαζόμενοι στα σούπερ
μάρκετ και οι μάσκες


Πριν μπούμε στο ρεπορτάζ μια απαραίτητη διευκρίνιση. Προφανώς μόνο παλαβοί και ''πυροβολημένοι'' τους αρέσει να φοράνε μάσκα στην καθημερινοτητά τους. Εκτός φυσικά κι αν είναι γιατροί, ασθενείς σε νοσοκομεία ή... ληστές τραπεζών!

Δυστυχώς η πανδημία πέραν των σοβαρών δεινών (οικονομικών και ψυχολογικών) που επέφερε στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, προκάλεσε και μία νέα πραγματικότητα. Την επιβολή της μάσκας, την οποία οι επιστήμονες θεωρούν απαραίτητη για την προστασία της υγείας μας και των συνανθρώπων μας κυρίως των ηλικιωμένων. Συνεπώς πρέπει να τη φοράμε όλοι και ας μην είμαστε παλαβοί ή ληστές.

Αυτά για τον πρόλογο. Μια πρωινή επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ της Ραφήνας (αλλά και σε όποιο σούπερ του κόσμου - φανταζόμαστε - και να πας η ίδια κατάσταση επικρατεί).

Οι ηρωικοί υπάλληλοι (κυρίες στη συντριπτική πλειονότητα) στην υποδοχή αλλά και στα Ταμεία, να προσπαθούν να πείσουν, να νουθετήσουν, να συμβουλεύσουν κυρίως ηλικιωμένους να φορέσουν τη μάσκα τους. Να τη φορέσουν γενικά (γιατί ορισμένοι την έχουν είτε ''βραχιόλι'' στο χέρι, είτε ''κολιέ'' στο λαιμό'', είτε ''σκουλαρίκι'' στο αυτί, αλλά και ειδικά να καλύψουν και τη μύτη τους. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν ξέρουν ή νομίζουν ότι το αερόλυμα με τον κορωνοιό εισέρχεται στον οργανισμό μόνο από το στόμα. 

Κι αν συμμορφώνονται, ορισμένοι πάλι δυστυχώς μόλις πηγαίνουν στους διαδρόμους κατεβάζουν τη μάσκα στο πηγούνι ή την κρεμάνε στο αυτί. Χρειάζεται νέα παρατήρηση και αυτό ''το βιολί'' συμβαίνει καθημερινά από το πρωί ως το βράδυ έξι ημέρες την εβδομάδα. 

Κάτι δεν κάνει καλά η κυβέρνηση σίγουρα. Αλλά και οι λοιμοξιωλόγοι. Για παράδειγμα αυτός ο γιατρός - ''ρομπότ'' (που δεν πρέπει να έχει χαμογελάσει ούτε μία φορά στη ζωή του) ο κ. Σύψας, αντί να τρομοκρατεί κάθε πρωί στα κανάλια, πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό θα ήταν να κάνει ''μαθήματα'' για τη μάσκα. Σε μικρούς και μεγάλους. Αντί να ''απειλεί'' με γενικό αποκλεισμό στα σπίτια, καλύτερα να μας λέει πώς θα τον αποφύγουμε. Ή να λέει στους ηλικιωμένους πως αν δεν φοράνε καθόλου ή δεν φοράνε σωστά τη μάσκα θα καταλήξουν στο νοσοκομείο αργά ή γρήγορα.

Αυτά για τα σούπερ μάρκετ όπου οι εργαζόμενοι ''τα έχουν παίξει'' και ακόμη δεν μπήκε ο χειμώνας...