iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Μαραθώνας Το παρασκήνιο
του θέματος με τον
Αθανάσιο Κριτσινέλη


Αίσθηση και συζητήσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του ιστορικού δήμου Μαραθώνα το θέμα που προέκυψε με επίκεντρο τον διαπρεπή παγκόσμιο πρεσβευτή της Ολυμπιακής δάδας Αθανάσιο Κριτσινέλη.

Επίτιμος δημότης του Μαραθώνα ο κ. Κριτσινέλης κοσμεί την περιοχή με την παρουσία του και βρέθηκε ακουσίως στο επίκεντρο μιάς - παρασκηνιακής όπως φαίνεται - επίθεσης. Αφορμή για το δημοσιευμά μας αποτελεί η από καρδιάς ανοικτή επιστολή του γιού του κ. Κριτσινέλη, Άκης ο οποίος εξιστορεί αναλυτικά τι συνέβη.

Προφανώς θέση στο πολύκροτο θέμα που προέκυψε πρέπει να πάρει αμέσως και ξεκάθαρα ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της υπόθεσης. Ο κ. Ζάγαρης ένας εμβληματικός δήμαρχος που πέρασε από τον Μαραθώνα διακρίνεται για την ευπρέπεια και την καλλιέργεια που δεν θα τον εμποδίσουν - πιστεύουμε - να αποκαταστήσει την αλήθεια. Και θα περιμένουμε δημοσιογραφικά τη δημόσια τοποθετησή του.

Η επιστολή

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, μετά τη δημοσίευση κακόβουλων, αναληθών σχολίων εναντίον του πατέρα μου Αθανασίου Κριτσινέλη, αισθάνομαι την ανάγκη ως γιος του, με τη σύμφωνη γνώμη της αδερφής μου Μαρίας Κριτσινέλη να πω δυο λόγια για τον άνθρωπο που δεν είναι μόνο δικός μας μέντορας αλλά και μερικών χιλιάδων  Ελληνόπουλων.

Ο πατέρας μας είναι ένα ενεργό μέλος της κοινωνίας και ένας πολιτικοποιημένος άνθρωπος. Όταν νιώθει ότι υπάρχει ανάγκη, ασκεί κριτική καλόπιστα στο έργο του Δήμου, πάντα με σεβασμό, αξιοπρέπεια και μέτρο και μόνο με πολιτικούς όρους ευπρέπειας με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου.

Παρόλα αυτά ο αντιδήμαρχος Μαραθώνα κ. Χ. Στάμος, πιθανόν παραπλανημένος και ο ίδιος από ανακριβείς πληροφορίες όπως θέλουμε να πιστεύουμε και όχι εσκεμμένως, δημοσίευσε ένα εντελώς άστοχο και προσβλητικό για το πρόσωπο του πατέρα μας κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων αμφισβήτησε ακόμα και την επίσημη ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη Μαραθώνα.

Σε επίθεση όμως εναντίον του προσώπου του πατέρα μας, προχώρησε και μάλιστα με μεγάλη σφοδρότητα και μένος, εντελώς αδικαιολόγητα και απρόκλητα η κ. Πόπη Ζαράγκα Κοροβέση (https://www.facebook.com/popi.korovesi) την οποία ο πατέρας μας δεν έχει βλάψει και δεν έχει θίξει ποτέ.

Λίγα λόγια για το θέμα του Μουσείου, προς αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και για να μάθει ο κόσμος μερικές λεπτομέρειες ακόμα για το ποιος είναι ο Αθ. Κριτσινέλης.

Το 2007 στο ίδρυμα Νάσιουτζικ, όπου ο Πρόεδρος των SPECIAL OLYMPICS κ. Timothy Shriver, ανιψιός του Τζον Κένεντι, τίμησε τον πατέρα μας με ειδική πλακέτα, ένας κύριος που του συστήθηκε ότι είναι ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Σπ. Ζαγάρης, του ζήτησε ευγενώς και με ιδιαίτερο σεβασμό οι ευρισκόμενες εκεί δάδες να φ͟ι͟λ͟ο͟ξ͟ε͟ν͟η͟θ͟ο͟ύ͟͟ν στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου γ͟ι͟α͟ ͟μ͟ί͟α͟ ͟ε͟β͟δ͟ο͟μ͟ά͟δ͟α͟.

Η αίτηση του κ. Δημάρχου έγινε άμεσα αποδεκτή από τον πατέρα μας. Στη συνέχεια αποδέχθηκε ιδιαίτερη αίτηση του κ. Ζαγάρη για μεγαλύτερη διάρκεια της έκθεσης, για να ολοκληρωθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών της Αττικής. Α͟υ͟τ͟ό͟ ͟δ͟ι͟ή͟ρ͟κ͟η͟σ͟ε͟ ͟3͟ ͟χ͟ρ͟ό͟ν͟ι͟α͟.

Επισημαίνεται ότι μετά τον Μαραθώνα η συλλογή μεταφέρθηκε σε πάνω από 30 πόλεις της χώρας, όπου πραγματοποιήθηκαν ειδικές εκδηλώσεις και παρουσιάστηκαν σε πλήθος κόσμου οι αξίες της Ελλάδας και επιφανών Ελλήνων. Όλα αυτά γίνονταν μόνο κατόπιν πρόσκλησης των αρμοδίων αρχών. Όλες οι εκθέσεις διαρκούσαν ορισμένο χρονικό διάστημα, ήταν ανοιχτές στο κοινό χωρίς εισιτήριο, δεν υπήρξε δε ποτέ η παραμικρή αμοιβή για τον πατέρα μας.

Δεν θα επεκταθώ σε άλλες λεπτομέρειες, που είναι πάμπολλες, αλλά ο πατέρας μας εκτός των πλείστων Ολυμπιακών αντικειμένων που κατέχει, έχει και κάτι μοναδικό. Ένα ντοσιέ με εύφημες μνείες και ευχαριστήριες επιστολές από απλούς ανθρώπους έως Προέδρους Ολυμπιακών Επιτροπών και υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατόπιν των ανωτέρω, θα ήθελα να δώσω μερικές πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τη φιλοξενία της συλλογής δαδών και άλλων Ολυμπιακών αντικειμένων του πατέρα μας στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, η οποία όπως προανέφερα πραγματοποιήθηκε κατόπιν προφορικού αιτήματος του κ. ΣπύροΥ Ζαγάρη, ούτως ώστε να αποσαφηνιστεί η φύση αυτής της 3ετούς συνεργασίας και να αποφευχθούν οι όποιες παρεξηγήσεις και παρερμηνείες.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξε προφορική ή γραπτή συμφωνία για δωρεά της συλλογής του πατέρα μας στο Δήμο Μαραθώνα ή στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου ή σε οποιονδήποτε άλλο φορέα, παρά μόνο για παραχώρηση αυτής για μία εβδομάδα με παράταση για 3 έτη, όπως έχω ήδη αναφέρει παραπάνω, για τις ανάγκες της έκθεσης.

Επιπλέον ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξε ούτε καν συζήτηση για δωρεά της συλλογής προς το Δήμο Μαραθώνα ή το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου και όλα τα αντίθετα λεχθέντα είναι ψεύδη και ανακρίβειες.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης μάλιστα, είχε τοποθετηθεί ειδική επιγραφή, φωτογραφία της οποίας δημοσιεύω στην παρούσα, η οποία αναφέρεται ρητά στην κυριότητα της συλλογής.

Τέλος, δημοσιεύω την υπ’ αρ. πρωτ. 13238/04-12-2007 επιστολή του τ. Δημάρχου Μαραθώνα κ. Σπ. Ζαγάρη προς τον Αθ. Κριτσινέλη, που είναι και το μόνο επίσημο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στον πατέρα μας σχετικά με την έκθεση της συλλογής, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι πρόκειται για χ͟ρ͟η͟σ͟ι͟δ͟ά͟ν͟ε͟ι͟ο͟ ͟α͟ν͟τ͟ι͟κ͟ε͟ι͟μ͟έ͟ν͟ω͟ν͟ ͟α͟π͟ό͟ ͟δ͟ι͟ο͟ρ͟γ͟α͟ν͟ώ͟σ͟ε͟ι͟ς͟ ͟Ο͟λ͟υ͟μ͟π͟ι͟α͟κ͟ώ͟ν͟ ͟Α͟γ͟ώ͟ν͟ω͟ν͟ ͟(͟δ͟ά͟δ͟ε͟ς͟,͟ ͟μ͟ε͟τ͟ά͟λ͟λ͟ι͟α͟,͟ ͟p͟i͟n͟s͟ ͟κ͟λ͟π͟)͟ ͟γ͟ι͟α͟ ͟ό͟σ͟ο͟ ͟χ͟ρ͟ο͟ν͟ι͟κ͟ό͟ ͟δ͟ι͟ά͟σ͟τ͟η͟μ͟α͟ ͟ε͟π͟ι͟θ͟υ͟μ͟ε͟ί͟ ͟ε͟κ͟ε͟ί͟ν͟ο͟ς͟ ͟ν͟α͟ ͟τ͟α͟ ͟δ͟ι͟α͟θ͟έ͟σ͟ε͟ι͟.

Ως εκ τούτου, για την αποκατάσταση της αλήθειας, καλούμε την κ. Κοροβέση να ανακαλέσει δημοσίως τις σχετικές δηλώσεις της, οπουδήποτε έχει αναφερθεί σχετικά.

Με εκτίμηση

Ε. Κριτσινέλης
Μ. Κριτσινέλη

Η απάντηση

Η απάντηση της κ. Ζιάγκα Κοροβέση ως οφείλουμε να παραθέσουμε στο ρεπορτάζ σεβόμενοι τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

''Ούτε με σφοδρότητα, και μάλιστα μεγάλη, ούτε με μένος, ούτε καν επίθεση έγινε εκ μέρους μου εις βάρος του κ. Αθανασίου Κριτσινέλη. Σεις μας παρουσιάζετε κάποιο έγγραφο που μιλά για χρησιδάνειο, το οποίο ουδέποτε υπήρξε στο Μουσείο μας, ή παλαιότερα στο Κέντρο Προβολής, εγώ δημοσίευσα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που μιλά για ευγενική προσφορά. Χρησιδάνειο και ευγενική προσφορά είναι διαφορετικά πράγματα... Δημοσιεύω και εδώ την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο εκ μέρους μου. Σχόλια και τοποθετήσεις θα πρέπει πλέον να γίνουν, επισήμως, από τη Δνση του Μουσείου ή και τη Δημοτική Αρχή. https://www.facebook.com/photo?fbid=2120198188112156&set=pcb.2120198438112131
Αυτό λοιπόν είναι το απόσπασμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο γίνεται λόγος για ευγενική προσφορά και έχει ημερομηνία 13/8/2007 με αρ πρωτ στις 16/8/2007
Το έγγραφο "χρησιδάνειο" που μας κοινοποιήσατε έχει αρκετά μεταγενέστερη ημερομηνία 4/12/2007...''