iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Μαραθώνας Δικαίωση
του Αθ. Κριτσινέλη από
τον Σπύρο Ζαγάρη


Σε αναρτησή του ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης επισημαίνει.

Μου ζητήθηκε από τον κ. Αθανάσιο Κριτσινέλη να τοποθετηθώ, σε σχέση με την έκθεση της προσωπικής του συλλογής Ολυμπιακών δαδών στο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου, στο Μαραθώνα, επί δημαρχίας μου. Αφορμή κάποια διένεξή του με τους υπευθύνους του μουσείου.
Δεν γνωρίζω τον λόγο κι ούτε με αφορά.
Το Μουσείο του Μαραθωνίου δρόμου, είναι ένα έργο για το οποίο είμαι υπερήφανος και δεν έπαψα να φροντίζω για τον εμπλουτισμό του, με υλικό από τα ταξίδια μου με την φλόγα. Είναι ένα έργο που αφορά και συγκινεί το παγκόσμιο μαραθώνιο κίνημα.

Σημ: Το μουσείο μας, στεγάζει ιστορία. Η ιστορία δεν "ξεγράφεται" ούτε ξαναγράφεται ανάλογα με την υποκειμενική άποψη των ανθρώπων που το διαχειρίζονται. Το μουσείο μαραθωνίου δρόμου δεν θα πρέπει να εμπλέκεται σε μικροπολιτικές ή άλλες διαμάχες. Το μουσείο κι ότι αυτό πρεσβεύει πρέπει μόνο να ενώνει. Αυτό, αφορμής δοθείσης.

Ιστορικό :
Το 2007 ως δήμαρχος Μαραθώνος, αποφάσισα να αναμορφώσω το Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου. Το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου , λειτουργούσε εκείνη την περίοδο ως ΚΕΠ και στο υπόλοιπο κτίριο υπήρχε μόνο η φωτογραφική έκθεση των Ολυμπιακών μαραθωνίων που μας είχε δωρήσει το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, το 2004.
Στην προσπάθειά μου ανταποκρίθηκαν αμέσως και με ενθουσιασμό:
-ο Δημήτρης Κυριακίδης, γιός του αείμνηστου μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη, η οικογένεια του Μιχ. Κούση, ο αείμνηστος Χρήστος Βαρτζάκης, η οικογένεια του Δημήτρη Ραγάζου, η οικογένεια Βασιλάκου, οι πρωταθλητές μας Μαρία Πολύζου, Σπύρος Ανδριόπουλος, Νίκος Πολιάς, ο Τάκης Σκουλής , η πρώτη ελληνίδα μαραθωνοδρόμος Γεωργία Χριστοδούλου, η Γεωργία Παπαναστασίου, η Τίνα Κεφαλά, η Δήμητρα Παπασπύρου, η Κίρκη Κουβαρά , η Γεωργία Αμπατζίδου και άλλοι σπουδαίοι έλληνες αθλητές
-μεγάλες μορφές του μαραθωνίου από το εξωτερικό : Ρόζα Μότα, Τζόαν Μπενόιτ, Γιούκο Αριμόρι, ο Hugh Jones κλπ.
-Η οικογένεια του Γρηγόρη Λαμπράκη ,η οποία μάλιστα μου έχει κάνει την τιμή να με ορίσει δια βίου θεματοφύλακα των κειμηλίων του.
-Ο Ολυμπιονίκης μας Πέτρος Γαλακτόπουλος, επί προεδρίας του οποίου μάλιστα στο Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, ορίστηκε το μουσείο μαραθωνίου δρόμου ως δεύτερη έδρα των Ολυμπιονικών μετά την Αρχαία Ολυμπία.
-πόλεις διοργανώτριες διεθνών μαραθωνίων από όλο τον κόσμο κ.α
Την ίδια περίοδο ο κ. Κριτσινέλης προσεφέρθη να εκθέσει την συλλογή του Ολυμπιακών δαδών και άλλα αντικείμενα αναμνηστικά Ολυμπιακών αγώνων (τα αντικείμενα εκθέσαμε σε δύο βιτρίνες όπου αναγραφόταν ότι του ανήκουν).
Η έκθεση ήταν συμφωνημένο να διαρκέσει μικρό διάστημα (κάποιων μηνών νομίζω) αλλά επειδή υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον διότι εντωμεταξύ το μουσείο μας αναγνωρίσθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως επίσημος εκπαιδευτικός προορισμός, δέχτηκε ο κ. Κριτσινέλης να παραταθεί η έκθεση.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο το μουσείο μαραθωνίου δρόμου απέκτησε 4000 εκθέματα και αναγνωρίστηκε ως το καλύτερο μουσείο μαραθωνίου δρόμου, το μοναδικό μάλιστα στην Ελλάδα. Η αυλή του αλλά και το εσωτερικό κοσμήθηκαν με δωρεές γλυπτών.
Σύντομα προστέθηκε στην συλλογή μας το μετάλλιο, ο σκούφος και το δίπλωμα του Σπύρου Λούη δωρεά της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού.
Το μουσείο εγκαινίασε το 2009, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Όλοι οι δωρητές του μουσείου, αλλά και όσοι με την στήριξή τους βοήθησαν στην εδραίωση της φήμης του ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες.
Το βιβλίο επισκεπτών του μουσείου μας υπογράφουν μεγάλες προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο.