iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

500 χρόνια φυλακή στην
εγκληματική οργάνωση
της ''Χρυσής Αυγής''


Ηπιότερες ποινές από αυτές που πρότεινε η εισαγγελέας υιοθέτησε το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Αθροιστικά, οι ποινές που επιβλήθηκαν σε όλους όσους κρίθηκαν ένοχοι, ξεπερνούν τα 500 χρόνια. 

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Χρήστος Παππάς και ο Γιώργος Γερμενής -ήτοι,. το διευθυντήριο της ΧΑ- καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια, όπως είχε προτείνει η εισαγγελέας. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια.

Αναλυτικά οι ποινές για την εγκληματική οργάνωση

Η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ
Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη για την εγκληματική οργάνωση και 1 χρόνος και 1.000 ευρώ για οπλοκατοχή

Γιάννης Λαγός: 13 έτη κάθειρξη για την εγκληματική οργάνωση και 6 μήνες για οπλοκατοχή
Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη για την εγκληματική οργάνωση και 1 χρόνος για οπλοκατοχή
Χρήστος Παππάς: 13 έτη κάθειρξη για την εγκληματική οργάνωση και 6 μήνες για οπλοκατοχή
Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη για την εγκληματική οργάνωση και 1 χρόνος για οπλοκατοχή

Γιώργος Γερμενης: 13 έτη κάθειρξη για την εγκληματική οργάνωση και 1 χρόνος για οπλοκατοχή
Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη

Για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (πρώην βουλευτές)
Χρυσοβαλαντης Αλεξόπουλος 5 χρόνια
Μιχάλης Αρβανίτης 5 χρόνια
Αντώνης Γρεγος 6 χρόνια
Παναγιώτης Ηλιοπουλος 7 χρόνια
Ελένη Ζαρουλια 6 χρόνια
Πολύβιος Ζησιμόπουλος 6 χρόνια
Νίκος Μίχος 5 χρόνια και 2 έτη για οπλοκατοχή
Κώστας Μπαρμπαρούσης 6 χρόνια
Στάθης Μπούκουρας 5 χρόνια και 1 έτος για οπλοκατοχή
Νίκος Κουζηλος 7 χρόνια
Δημητρης Κουκουτσης 6 χρόνια

Προηγουμένως, ξεκινώντας την ανακοίνωση των ποινών, η πρόεδρος ανακοίνωσε ισόβια στον Γιώργο Ρουπακιά και 10 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 4 έτη για οπλοχρησία, 4 έτη για οπλοφορία και 4.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Ο «πυρηνάρχης» Νίκαιας Γιώργος Πατέλης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και 6 για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο «πυρηνάρχης» Περάματος Αναστάσιος Πανταζής καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων και σε 6 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ έλαβε 2 έτη για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα.

Οι υπόλοιποι συμμέτοχοι στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 6 έως 8 χρόνια και για την εγκληματική οργάνωση από 3 χρόνια έως 6 χρόνια κάθειρξης, με εξαίρεση τον Ρουπακιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών.

Στην υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών, το δικαστήριο τιμώρησε τους πέντε κατηγορούμενους σε κάθειρξη από 6 έως 8 χρόνια και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση 3 χρόνια φυλάκιση, εκτός από τον «πυρηνάρχη» του Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, που καταδικαστηκε σε 6 χρόνια για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Για την επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και οι τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 2 ετών ο καθένας για κάθε μία από τις τρεις επιθέσεις.