iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Ατύχημα Πειραιά Άγνωστο
ποιό πλοίο μπήκε στην
πορεία του άλλου


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν στο πρωτοφανές ατύχημα που σημειώθηκε το πρωί ανάμεσα σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και σε εμπορικό, με αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο τα ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ».

Ο πλοίαρχος του Maersk Launceston έχει συλληφθεί, ενώ δύο μέλη του πληρώματος του πολεμικού πλοίου που τραυματίστηκαν κατά τη σύγκρουση μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Τώρα είναι σε εξέλιξη έρευνες προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του απίστευτου ατυχήματος που οριακά δεν οδήγησε στη βύθιση του πολεμικού πλοίου.
Το περιστατικό της σύγκρουσης σημειώθηκε στις 7:30 το πρωί. Εκείνη την ώρα το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» έπλεε από τον ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ το Maersk Launceston, σύμφωνα με το marinetraffic.com, είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά στις 7:11 με προορισμό το λιμάνι του Τσανάκαλε στην Τουρκία.

Οταν τα δύο πλοία διασταυρώθηκαν, το αποτέλεσμα ήταν το θηριώδες πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας Maersk να περάσει κυριολεκτικά πάνω από το «Καλλιστώ», στο σημείο της πρύμνης του πολεμικού πλοίου, και να το κόψει στα δύο!

Από τη σύγκρουση των δύο πλοίων τραυματίστηκαν δύο μέλη του πληρώματος του πολεμικού πλοίου που διακομίστηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ το πλοίο είχε υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και σημειωνόταν εισροή υδάτων. Το «Καλλιστώ», κομμένο στα δύο, είχε πάρει επικίνδυνη κλίση και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση πως θα βυθιζόταν, ωστόσο η άμεση επέμβαση του Λιμενικού, σκαφών και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ρυμουλκών, ήταν καθοριστική. Ετσι το πλοίο ρυμουλκήθηκε στον ναύσταθμο Σαλαμίνας προκειμένου να γίνει επιθεώρηση των ζημιών που έχει υποστεί και να δοθούν απαντήσεις στα αίτια του ατυχήματος.