iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Ο καθηγητής Γιώργος
Παυλάκης για το
μελλοντικό εμβόλιο


Τον διακεκριμένο καθηγητή Γιώργο Παυλάκη δεν τον λες με τίποτα ''ψεκασμένο''.

Συνεπώς έχει πολύ ενδιαφέρον η επιστημονική του άποψη για το μελλοντικό εμβόλιο. Σε αναρτησή του στο fb  ενημερώνει λεπτομερώς για τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι φιλοι που με παρακολουθουν εδω (ασπονδοι και... σπονδικοι) θα ξερουν οτι προσπαθω να αποφυγω πολυ λεπτομερεις κουβεντες για εμβολια, για πολλους λογους, ο κυριοτερος των οποιων ειναι το Σωκρατικο "εν οιδα οτι ουδεν οιδα". Ειναι δυσκολο να μιλας απο καθεδρας αμα καταλαβαινεις το μεγεθος της αγνοιας σου. Ενας κυριος λογος ειναι επισης οτι "το εμβολιο" θεωρειται, (και ειναι, ως ενα βαθμο), η μεγαλη ελπιδα, που θα ερθει και θα μας γλυτωσει μονομιας απο τον τωρινο εφιαλτη. Ολοι μας εχουμε αναγκη την ελπιδα, οτι υπαρχει φως στην ακρη του τουνελ, αλλα αυτο δεν πρεπει να επιτρεψει παρανοησεις και ψευτικες υποσχεσεις, γιατι θα το πληρωσουμε στο μελλον με απογοητευση και χασιμο της εμπιστοσυνης του πληθυσμου σε οτι λεμε.
Αν και εχω βαρεθει να ειμαι ο "μαντης κακων" και να τα βλεπω ολα μαυρα και απειλητικα, θελω να σταθω σε μια πρακτικη προειδοποιηση που την εχω ξανακανει περιληπτικα, και που θα βρουμε πρακτικα μπροστα μας οταν με το καλο τα εμβολια θα αρχισουν να ερχονται, εγκεκριμενα και ετοιμα για ενεση. Αρχιζουν δημοσιευματα στον τυπο, και πολλοι ειδικοι συμφωνουν οτι πρεπει να προειδοποιησουμε το κοινο για το τι θα προκυψει πρακτικα με τους εμβολιασμους, οταν αρχισουν.
Ολα τα εμβολια για τον κορωνοιο προκαλουν παροδικες παρενεργειες που περιλαμβανουν ενα η περισσοτερα απο πονο, πυρετο, ερυθημα η και πρηξιμο, πονοκεφαλους, κουραση και γενικη κακουχια. Αυτα τα συμπτωματα ειναι παροδικα. Αυτο δεν ειναι καινουριο fainomeno, ολα τα εμβολια εχουν ενα ποσοστο απο παρομοια συμπτωματα. Αλλα γενικα μιλωντας, τα εμβολια που θα κανουμε την ανοιξη και αυτα που ερχονται το καλοκαιρι μπορει να βγαλουν κακο ονομα λογω των παρενεργειων. Αυτο ειναι ενα ελαχιστο κοστος που πρεπει να υποστουμε για να γλυτωσουμε μια ωρα αρχυτερα. Εχουν ηδη αρχισει οι προειδοποιησεις στα ΜΜΕ για την ψηλη "ερεθιστικοτητα" των εμβολιων και θα δουμε πολλες περισσοτερες δημοσιευσεις. Αυτο δεν θα πρεπει να συγχεεται με μακροχρονια προβληματα η νοσους που οφειλονται στο εμβολιο. Προς το παρον δεν εχουμε καμμια ενδειξη για τετοια προβληματα, εχοντας κανει (για τα εμβολια που ειναι σε προχωρημενες κλινικες δοκιμες), πανω απο 100,000 εμβολιασμους παγκοσμια. Σε λιγο καιρο, οταν τα εμβολια εφαρμοστουν για να προστατευσουν το νοσηλευτικο προσωπικο και ευπαθεις ομαδες, θα εχουμε 1 εκατομμυριο εμβολιασμους με καθε ενα απο τα 2-3 εμβολια που θα εγκριθουν πρωτα, και θα μπορουμε να πουμε αν ειναι το ιδιο ασφαλη με αυτα που κανουμε στα παιδια μας, και που εχουν παρενεργειες λιγοτερο απο 1 στο εκατομμυριο. Καλυτερα δεν γινεται.
Γιατι ειναι ολα τα κορωνοεμβολια τοσο "ερεθιστικα"? Ολες οι εταιριες εχουν διαλεξει να κανουν προχωρημενες κλινικες δοκιμες με τα εμβολια και τις δοσεις που εδειξαν τα ισχυροτερα αποτελεσματα στους πρωτους εμβολιασμους. Ακομα και εταιρειες που σχεδιαζαν εμβολια μιας δοσης, εκαναν τις μεγαλες κλινικες δοκιμες με δυο δοσεις (παραδειγμα, AstraZeneca), απλα γιατι κανενας δεν ηθελε να παρει το ρισκο μιας αποτυχιας. Η λογικη ειναι να βρουμε κατι που δουλευει στα σιγουρα, και μετα βλεπουμε. Ετσι λοιπον χρησιμοποιηθηκαν δοσεις και φορμουλες εμβολιων που παραγουν ισχυρη ανοσια, που μερικες φορες ειναι μεγαλυτερη απο την ανοσια που παραγεται απο την μολυνση με ιο. Δεν ξερουμε ποσο χρησιμο ειναι αυτο, γιατι δεν ξερουμε ποσο καιρο κραταει η προστατευτικη ανοσια μετα τον εμβολιασμο καθως και μετα απο φυσικη μολυνση. Θα τα μαθουμε ολα αυτα στους επομενους μηνες.
Για το μελλον, βλεπω οτι καθε δευτερο μηνα το τοπιο των εμβολιων και των εμβολιασμων θα αλλαζει. Πολλα από αυτά που λεμε σημερα θα τροποποιηθουν. Είναι αστειο να συζηταμε για το αν 95% αποτελεσματικοτητα είναι καλυτερη από 90% αποτελεσματικοτητα. Θα ανακαλυψουμε ποια εμβολια ειναι πιο ανεκτα απο τους εμβολιαζομενους και τι παρενεργειες κανουν στο γενικο πληθυσμο. Θα βγουν και αλλα εμβολια που θα αλλαξουν τις προτεραιοτητες. Θα υπαρξει προσπαθεια για χαμηλοτερες δοσεις, διαφορετικες φορμουλες και εμβολια μιας δοσης θα γινουν εφικτα οταν εχουμε μεγαλα νουμερα εμβολιασμων και δουμε πως τα πανε αυτοι που αρνηθηκαν η ξεχασαν να κανουν δευτερη δοση. Εχει πολλη δουλεια για πολλους, και θα μπορουσα να λεω πολλα ακομα για το τι μπορει και πρεπει να γινει, αλλα ας βαλουμε μια τελεια για τωρα.