iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Θυμάστε το
σήριαλ ''ο φυγάς'' στην
ΥΕΝΕΔ το 1974;


Ακόμη μια αγαπημένη σειρά των πρώτων χρόνων της κρατικής τηλεόρασης, που μας μαγνήτιζε μπροστά από τις μικρές οθόνες κάποτε, ήταν και ο «Φυγάς», πολύ πριν γίνει έγχρωμη ταινία και γνωρίσει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, με τον Χάρισον Φόρντ (σε έναν από τους πρώτους μεγάλους ρόλους της καριέρας του).

Εποχή σε εκείνη την ταινία βέβαια, άφησε και ο Τόμυ Λη Τζόουνς, στον ρόλο του αστυνομικού διώκτη του ήρωα. Εμείς όμως δεν θα μιλήσουμε για αυτή την ταινία σήμερα, αλλά για την σειρά που προηγήθηκε κατά πολύ χρονικά και που καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, μπροστά από τις τηλεοράσεις τους και που κάποια στιγμή το 1974, ήρθε και στην χώρα μας, από το κανάλι των ενόπλων δυνάμεων, γνωστό σε όλους σαν ΥΕΝΕΔ.

Ο κεντρικός χαρακτήρας είχε γίνει θυμάμαι όχι απλά οικείος, αλλά ένα τμήμα της καθημερινότητας μας, που μας άγχωνε και μας κρατούσε διαρκώς σε αγωνία, για το αν κάποτε θα μπορέσει να ξεφύγει και αν θα έρχονταν η στιγμή να λάμψει η δικαιοσύνη και να αποκατασταθεί το όνομα του στην κοινωνία, που είχε υποστεί τεράστιο πλήγμα! Και τι δεν τράβηξε ο David Janssen! Η δραματική αυτή σειρά, είχε δημιουργηθεί από τον Roy Huggins το 1963, για λογαριασμό του Αμερικάνικου τηλεοπτικού καναλιού ABC και ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μικρής οθόνης στην δεκαετία του`60.

Στον ρόλο του διώκτη, συμπρωταγωνιστούσε ο Barry Morse, ίσως σε έναν από τους πλέον αντιπαθητικούς ρόλους που ενσάρκωσε, τουλάχιστον σύμφωνα με τους Αμερικανούς τηλεθεατές! Μόνον όταν πείστηκε για την αθωότητα του φυγά, στα τελευταία επεισόδια, τον συγχώρεσαν κάπως! Αλλά και στην Ελλάδα δεν έτυχε καλύτερης αντιμετώπισης!  Αρκεί αν θυμηθείτε οι παλιότεροι, τι του σέρναμε σε κάθε επεισόδιο! Η θειά μου η συγχωρεμένη, δεν ήθελε ούτε να τον βλέπει! Δεν είναι και λίγο εδώ που τα λέμε, να σε κυνηγάνε τόσα χρόνια έστω και στα πλατό, χωρίς να φταις! Η σειρά έκανε 4 σεζόν. Ξεκίνησε να προβάλλεται ασπρόμαυρη(έτσι την είδαμε κι εμείς), το 1963, αλλά η τελευταία της χρονιά(1967), είχε και χρώμα.

Συνολικά προβλήθηκαν 120 επεισόδια, όλα γυρισμένα στα στούντιο της United Artists Television, με αφηγητή τον ηθοποιό William Conrad (ο μετέπειτα Κάνον!), σε μουσικές που έγραψε ο Pete Rugolo. Το σενάριο ήθελε τον πρωταγωνιστή να προσπαθεί να αποφύγει μια άδικη καταδίκη, για έναν φόνο που ποτέ δεν έκανε και να διαφεύγει διαρκώς της σύλληψης, μέσα από δυνατές περιπέτειες και συγκινήσεις. Πρόκειται για ένα αληθινό μέρος της ζωής του διάσημου ηθοποιού Sam Sheppard,, που είχε πράγματι θεωρηθεί υπεύθυνος για έναν φόνο που δεν διέπεραξε ποτέ, το 1954! Αν διαβάσετε το εξαιρετικό άρθρο, που συνοδεύει την παρουσίαση στην Wikipedia, θα μάθετε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα, για το σενάριο και της επιρροές της σειράς, όπως και για τους δημιουργούς, τους πρωταγωνιστές, αλλά και τους τίτλους όλων των επεισοδίων και την κληρονομιά που άφησε πίσω της. Εμείς απλά θελήσαμε να γυρίσουμε λιγάκι πίσω τον χρόνο. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα βρείτε πιο κάτω, σαφώς πιο εμπεριστατωμένα, ώστε να σας έρθουν στο νου ακόμη περισσότερες εικόνες και μνήμες.