iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 01 Ιουνίου 2024

Πάμε για 18 ή 25
Ιανουαρίου στην
κατάργηση των sms


Πρώτες πληροφορίες από το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας iselida.gr για την ημερομηνία έναρξης της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Και σε αυτή τη φάση οι λοιμωξιολόγοι διαφωνούν (αυτό δεν είναι κακό, απλώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις) για το πότε κατ αρχάς πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του ανοίγματος στις 18 ή 25 αναλόγως τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα προκύψουν μετά τα ρεβεγιόν και το μερικό άνοιγμα της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, καθώς πιστεύουν πως θα υπάρξει αύξηση των διαγνώσεων (κρουσμάτων συνηθίστηκε να τα λέμε κακώς), ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που ζητούν άνοιγμα των δημοτικών την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου ή τη Δευτέρα 11 του μηνός. Για τα γυμνάσια και λύκεια θα ακολουθηθεί η αντίστροφη με τον Μάιο πορεία, δηλαδή θα ανοίξουν δυό τρεις εβδομάδες μετά τα δημοτικά.

Αν τελικά ακολουθηθεί η ημερομηνία 18 ή 25 για τα δημοτικά τότε θα αρθούν και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις με μηνύματα γιατί δεν θα έχει κανένα νόημα δεκάδες χιλιάδες γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και να παίρνουν, αλλά ταυτοχρόνως να υπάρχει το παράδοξο στο ενδιάμεσο να απαγορεύεται να κυκλοφορούν (που θα κυκλοφορούν ούτως ή άλλως).

Για καφετέριες και ταβέρνες είναι νωρίς να μιλήσουμε, αλλά σίγουρα θα προηγηθεί το ανοιγμά τους από τα μπαρ και τα κέντρα νυκτερινής διασκέδασης.

Προς τα τέλη του Ιανουαρίου η πανδημία αν όλα πάνε καλά θα αρχίσει να παρουσιάζει ύφεση, ενώ θα έχουν αρχίσει και οι πρώτοι εμβολιασμοί σε γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και κάποιες ομάδες ηλικιωμένων, οπότε το κλίμα θα βελτιώνεται.

Φωνάζουμε εδώ από την iselida.gr εβδομάδες τωρα ότι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού θα καθυστερήσει για χίλιους δυό λόγους. Λιγότερα εμβόλια από την αρχική εικόνα και διστακτικότητα μεταφέρουν προς το Πάσχα ένα άνοιγμα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Η επιχείρηση εμβολιασμού ''ελευθερία'' όπως την ονόμασε η κυβέρνηση, θα σημάνει και την αληθινή πολυπόθητη ελευθερία...