iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Η Βάσω Κόλλια
για τη γενναία πράξη
της Σοφίας Μπεκατώρου


Μια γενναία αθλήτρια, η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, τόλμησε να μιλήσει!

Λίγα χρόνια πριν μια φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Κάποιες, ακόμη γυναίκες, δυστυχώς λίγες τόλμησαν να καταγγείλουν τον άνδρα που καταχράσθηκε την εξουσία του για να ασελγήσει πάνω τους. Είναι καιρός πλέον όλες και όλοι μας να παροτρύνουμε και άλλες γυναίκες να αρχίσουν να μιλούν ελεύθερα και ανοικτά. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκαλυφθούν όλα τα κακώς κρυμμένα θέματα γενικότερης βίας, σεξουαλικής, λεκτικής, ψυχολογικής και οικονομικής στην κοινωνία μας. Δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε τα «στραβά μάτια». Πρέπει να γίνουμε περισσότερο καταγγελτικοί. Οφείλουμε να αγανακτούμε όταν βλέπουμε άνδρες να ταπεινώνουν και να εξευτελίζουν τη σύντροφο, σύζυγο ή συνοδό τους, για να την… συνετίσουν, να την… επαναφέρουν στην τάξη. Μια προσπάθεια που ίσως κορυφωθεί στις ιδιωτικές στιγμές.

Οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε αν διαπιστώσουμε ότι μια ιστοσελίδα χυδαιολογεί και προσβάλλει το γυναικείο φύλο. Οφείλουμε να ανησυχούμε αν στο περιβάλλον μας, στη γειτονιά μας, υποπτευόμαστε ότι γυναίκες εξαναγκάζονται σε σεξουαλική ή άλλης μορφής εκμετάλλευση. Οφείλουμε ακόμη να καταγγείλουμε τον μικρό-ή μεγάλο-καθηγητή που εκβιάζει τη φοιτήτρια με «όπλο» τη βαθμολογία. Τον εργοδότη ή τον διευθυντή στην δουλειά μας που απειλεί με απόλυση. Πρέπει να εξοργιστούμε και όταν ακούμε μεγαλοσχήμονες να εκφράζουν το σεξισμό τους. Όπου κι αν βρίσκονται, ακόμη και στη Βουλή. Δεν υπάρχουν πρόσωπα ταμπού στο θέμα αυτό. Γιατί  η βία και η κακοποηση κατά των γυναικών δεν γνωρίζει κοινωνικούς, μορφωτικούς, γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς. Μιλήστε. Σπάστε τη σιωπή και διεκδικήστε τη ζωή σας και την ισότιμη θέση στο κόσμο και στην κοινωνία. Πάψτε να αποδέχεστε την θέση μας στην ζωή ως χαμηλότερη από τον άνδρα στην κοινωνική ιεραρχία των φύλων.

Η Βάσω Κόλλια είναι Α' επιλαχούσα βουλευτής Αν. Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.