iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Χαμός στα φαρμακεία
για την αγορά
της κολχικίνης


Πρώτα ήταν τα αντισηπτικά, μετά οι μάσκες και κάποιες βιταμίνες αμφιλεγόμενης δράσης απέναντι στον κορωνοϊό και τώρα ήρθε η στιγμή της μεγάλης… δημοσιότητας και ζήτησης για την κολχικίνη.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την κολχικίνη, ένα φτηνό φάρμακο που πλέον πήρε έγκριση για να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα σε ασθενείς με κορωνοϊό, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού. Οι πολίτες  πάντως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι μάταιο να ζητούν από τα φαρμακεία το σκεύασμα. Η κολχικίνη δεν δίνεται σε καμία περίπτωση χωρίς συνταγή. Χορηγείται μόνο με συνταγή που είναι μάλιστα φυλασσόμενη για δυο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κρατιέται στο φαρμακείο για πιθανό έλεγχο της συνταγογράφησης σε μεταγενέστερο χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση ελέγχεται όχι μόνο αν υπάρχει συνταγή αλλά και γιατί δόθηκε αυτή η συνταγή από τον γιατρό».

Η κολχικίνη είναι ένα γνωστό φάρμακο που κυκλοφορεί επί χρόνια κυρίως για την πάθηση για την οποία υπήρχε η ένδειξη, δηλαδή την ουρική αρθρίτιδα. Ομως έχει ταυτόχρονα και ανεπιθύμητες παρενέργειες γι’ αυτό και θα δίνεται μόνο με συνταγή.

Να σημειωθεί ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε οδηγία για τη χορήγηση της κολχικίνης. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη πήρε έγκριση μετά από τα αποτελέσματα της πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στα υποκείμενα νοσήματα που θα υπολογίζονται για τη χορήγηση της κολχικίνης συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.