iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Τι αλλάζει στις
εξετάσεις για
δίπλωμα οδήγησης


Καταγραφή της διαδικασίας εξέτασης για δίπλωμα οδήγησης με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, παρουσία ενός εξεταστή στη θέση του συνοδηγού και του εκπαιδευτή οδήγησης στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, τράπεζα θεμάτων για τις θεωρητικές εξετάσεις και οριστική εγκατάλειψη της ιδέας της συνοδευόμενης οδήγησης από την ηλικία των 17 ετών αποτελούν τις τρεις βασικές τομές στη διαδικασία εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης που έχουν ενταχθεί στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο για πρώτη φορά θεσμοθετεί τους ιδιώτες εξεταστές οδήγησης εντάσσοντάς τους στο σχετικό Μητρώο που θα δημιουργηθεί χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα ως προς το από ποιους κλάδους θα προέρχονται οι ιδιώτες, πόσο και από που θα αμείβονται. Σε σχετικές ερωτήσεις του «ethnos.gr», πηγές του υπουργείου σημείωναν πως «δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να εντάξει ιδιώτες στην εξεταστική διαδικασία στην παρούσα φάση, αλλά εισάγει τη δυνατότητα σε ...περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο στο μέλλον». Ως εκ τούτου δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα οι προυποθέσεις και τα προσόντα των συγκεκριμένων ιδιωτών, οι οποίοι, πάντως εκτιμάται ότι δεν θα μπορούσαν να προέρχονται από τον κλάδο των εκπαιδευτών οδήγησης καθώς αυτό θα αποτελούσε ασυμβίβαστο.

Σήμερα το έργο των εξεταστών εκτελούν υπάλληλοι του υπουργείου Μεταφορών και των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών της χώρας, οι οποίοι αμείβονται με 250 ευρώ μικτά το μήνα με ανώτατο όριο εξετάσεων τις 5.

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης, το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο μετά την ολοκλήρωσή της να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το συντομότερο δυνατό.