iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Ποιές επιδοτήσεις
θα δοθούν
για την εστίαση


Επιδοτήσεις για την προμήθεια αποστειρωτών αέρα κλειστών χώρων προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που καταρτίζεται για τον κλάδο της εστίασης και το οποίο εξήγγειλε χθες απ’ το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτή την περίοδο γίνεται η τεχνική προεργασία με στόχο το νέο πρόγραμμα να είναι σε θέση  να «τρέξει» από τον Απρίλιο και μετά.

Το πρόγραμμα, που συγκροτείται σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της εστίασης, θα ακολουθεί το μοτίβο του προγράμματος που «τρέχει» ήδη και αφορά ενισχύσεις για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων για εξωτερικούς χώρους.

Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος δεν έχει οριοθετηθεί ακόμα, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 60 και 80 εκατ. ευρώ.

Το σκεπτικό πίσω απ’ την σχεδιαζόμενη επιδότηση επί των αποστειρωτών αέρα κλειστών χώρων είναι η με κάθε τρόπο διευκόλυνση για την ομαλή επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης με βάση τα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει η πανδημία αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Αυτό ήταν εξάλλου και το σκεπτικό για το πρόγραμμα επιδότησης των θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, που «τρέχει» ήδη.

Σημειωτέων ότι επιδοτήσεις για την προμήθεια μηχανημάτων αποστείρωσης του αέρα έχουν ζητήσει και οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, προτείνοντας το ως ένα απ’ τα μέτρα ενίσχυσης της υγειονομικής ασφάλειας προκειμένου να μην επιβάλλονται lockdowns στην αγορά.

Οι τιμές των συγκεκριμένων μηχανημάτων ξεκινούν από τα 300 ευρώ περίπου και καλύπτοντας συνήθως ένα χώρο 50 τμ και κλιμακώνονται ως και πάνω από 1.000 ευρώ ανάλογα με τις δυνατότητες τους και το εύρος κάλυψης των τετραγωνικών μέτρων του χώρου.

Ως σημαντικό μέτρο για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης χαρακτηρίζει το πρόγραμμα επιδοτήσεων αποστειρωτών αέρα ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων) κ. Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος είναι σε ευθεία συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης, αν και όπως λέει περιμένει την εξειδίκευσή του.