iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Μετά την πανδημία
θα είμαστε σπασμένα
βότσαλα στην παραλία


Ο covid-19 μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους. Δεν κάνει διακρίσεις γράφει η δημοσιογράφος Μαριλένα Μαρία Διαμαντή στο Klik.gr.

Έντεκα μήνες πριν, ξεκίνησε η πρώτη στήλη του klik.gr #μένουμε_ασφαλείς, για τον κορωνοιό. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις (#βγαίνουμε_από_το_σπίτι & #καλοκαίρι&covid19#φθινόπωρο&covid19#Covid19_&_Lockdown _No2), και συνεχίζουμε με την έκτη στήλη #Covid19_&_Lockdown _No3 , με σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους για θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στον covid-19. Οι ερωτήσεις μας αλλάζουν και προσαρμόζονται σύμφωνα με τις εξελίξεις. 

Mε την ευχή να μην συνεχιστούν για καιρό τέτοιες στήλες αφιερωμένες στον κορωνοιό, γιατί όσο υπάρχουν θα σημαίνει ότι ο covid-19 ακόμα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις ζωές  μας. 

Ας δούμε την άποψη του διευθυντή ειδήσεων της iselida.gr Αργύρη Κωστάκη.

Όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα φτάσαμε στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού και στο τρίτο Lock down. Τι νομίζετε ότι έπαιξε ρόλο γι`αυτό;

Πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να μετράμε λες και είναι σκορ ποδοσφαίρου τις καραντίνες. Αν οι πολίτες τηρούσαν τα μέτρα, η κυβέρνηση ήταν πιο ψύχραιμη στη λήψη μέτρων και δεν υπήρχαν φαιδροί ``τηλεγιατροί`` να τρομοκρατούν την κοινωνία θα είμασταν ήδη πιο κοντά στην πολυπόθητη ``κανονικότητα``.

Αν δεν υπάρξουν ανατροπές μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν εμβολιστεί οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στην πανδημία. Βάσει αυτών πώς νομίζετε θα περάσουμε το φετινό Πάσχα που πέφτει αρχές Μαΐου;

Θυμάστε ότι πριν τρεις μήνες είχα εκφράσει έντονη αμφιβολία για την έγκαιρη και επαρκή έλευση των εμβολίων. Εξακολουθώ να μην είμαι αισιόδοξος, για την ταχύτητα της διαδικασίας. Είμαι όμως αισιόδοξος πως αυτό το Πάσχα θα το ζήσουμε ελεύθερα, ίσως μόνο με απαγόρευση μετακίνησης σε νομό.

Κάντε μια πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση από τώρα ως το τέλος του χρόνου.

Συγχωρήστε με που δεν απαντώ. Είναι από τα πράγματα που μόνο ο Θεός και η Επιστήμη γνωρίζουν.

 Πώς κρίνετε τις δηλώσεις Τσίπρα ότι παίρνει το ρίσκο για το όσο επιβαρύνουν υγειονομικά οι διαδηλώσεις όσων αντιδρούν στα νομοσχέδια της Κυβέρνησης; 

Στεναχωριέμαι ειλικρινά που ο κ. Τσίπρας ακόμη και σήμερα σκέφτεται σαν πολιτικό ``ρομπότ`` και όχι ως απλός άνθρωπος.

Πότε νομίζετε θα τελειώσει οριστικά η περιπέτεια της πανδημίας ;

Θα σας απαντούσα όπως και στην τρίτη ερώτηση, αλλά εδώ κυριαρχεί το συναίσθημα της αισιοδοξίας και πιστεύω ότι του χρόνου τέτοια ημέρα μόνο θα θυμόμαστε ``τραυματισμένοι`` ψυχικά και οικονομικά αυτόν τον εφιάλτη.

Τι νομίζετε ότι θα είναι διαφορετικό όταν φτάσει η ώρα της καινούργιας "κανονικότητας";

Η ανθρωπότητα θα είναι σαν μια παραλία με τους ανθρώπους σαν σπασμένα βότσαλα. Όλοι θα ψάχνουμε το κομμάτι που χάσαμε!

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος είχε προβλέψει το 2015 το ξέσπασμα μιας πανδημίας, όπως αυτή του COVID-19, δήλωσε στον Ντέρεκ Μούλερ, στο δημοφιλές κανάλι του YouTube «Veritasium», ότι «η κλιματική αλλαγή» και η «βιοτρομοκρατία» είναι δύο καταστροφές για τις οποίες τα ανθρώπινα όντα δεν είναι προετοιμασμένα. Θα ήθελα να μας πείτε τις σκέψεις σας γι`αυτό.

Η κλιματική αλλαγή είναι η ανίκητη πανδημία. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ζωής μας, αλλά κυρίων των παιδιών και των νέων που θα ζήσουν ασύλληπτες καταστάσεις. Για να μην με πάρετε για ``ψεκασμένο`` καταλάβατε φαντάζομαι ότι έπρεπε να φτάσει 14 Φεβρουαρίου για να δούμε χειμώνα στην Ελλάδα! Αν αυτό δεν είναι κλιματική αλλαγή να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα με 20 βαθμούς την Πρωτοχρονιά ποιο είναι;