iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 22 Μαΐου 2024

Ντροπή! Δύο ειδικοί
με εκ διαμέτρου
αντίθετες απόψεις


Δεν ξέρουμε ποιός έχει δίκιο, ποιός κάνει σωστή εκτίμηση, ποιός είναι καλύτερος επιστήμονας.

Πάντως σήμερα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και πρέπει να παρέμβει ο πρωθυπουργός με όλους αυτούς που βγαίνουν από τα ξημερώματα έως τη νύχτα στα τηλεοπτικά κανάλια και λένε ό,τι θέλουν, επιτείνοντας τη σύγχυση και την κακή ψυχολογία των πολιτών.

Σήμερα ''ο κόμπος έφτασε στο χτένι'' και πρέπει η κυβέρνηση να βάλει τέλος στην ασυδοσία.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει ελπίδες για ένα πιο φυσιολογικό Πάσχα και καλοκαίρι με την επιβολή ενός αυστηρού lockdown, σαν τον Μάρτιο του 2020 εξέφρασε ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
Ο καθηγητής επισήμανε ότι «χρειάζεται πειθαρχία ακόμα. Η επιδημία θα κοπάσει. Αν χάσουμε το κουράγιο και την υπομονή μας, θα είναι το χειρότερο που μπορεί να γίνει. Αυτοί που θέλουν να ανοίξουν ας σκεφτούν ότι αν ανοίξει τώρα η Ελλάδα, με τα κρούσματα να ανεβαίνουν στην Αττική, σε δύο εβδομάδες θα γίνει καταστροφή. Αυτό δεν πρέπει ούτε να το λέμε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, αντί να συζητάμε για άνοιγμα, να κλείσει η Ελλάδα πραγματικά, όπως την άνοιξη, για δύο εβδομάδες. Να γίνει ένα τίμιο lockdown και να κρατηθεί από όλους. Τότε αν αρχίσουν και πέφτουν θεαματικά τα κρούσματα και δεν υπάρχει η ίδια πίεση στα νοσοκομεία, τότε μπορούν να προσδοκούν ένα λογικό... ανοιγματάκι για το Πάσχα».

Σχετικά με την εστίαση ο δρ Παυλάκης ήταν κατηγορηματικός: «Την εστίαση ξεχάστε την. Αν δεν ανοίξει ο καιρός και δεν πέσουν τα κρούσματα, η εστίαση θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα. Οι εσωτερικοί χώροι είναι κίνδυνος θάνατος».

Καταλήγοντας, ο καθηγητής ρωτήθηκε για τα σχολεία και τα σενάρια για το άνοιγμά τους και είπε:

«Η κατάσταση δεν είναι σταθερή και διαχειρίσημη. Οποιαδήποτε στιγμή γίνει ακόμα και εικονικό χαλάρωμα, π.χ. αν πει ότι ανοίγει τα σχολεία, θα δοθεί το μήνυμα για περαιτέρω χαλάρωση και θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τσουνάμι στην Αττική. Να κλείσουν περισσότερο (τα σχολεία). Να δούμε τα άλλα μοντέλα που υπάρχουν παγκόσμια, να δώσουμε κι άλλο χρόνο στα εμβόλια να δουλέψουν. Να μην κάνουμε τα ίδια λάθη».

Αντιθέτως η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στην «Ωρα Ελλάδος»  στο ΟΡΕΝ για την κρισιμότητα της κατάστασης στις ΜΕΘ της Αττικής από τα κρούσματα κορονοϊού. Η κα Παγώνη ξεκαθάρισε ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα lockdown έτσι όπως το βιώνουμε, αφετέρου πρέπει να ανοίξουν άμεσα μαγαζιά και σχολεία, αλλά και μέρος της εστίασης, καθώς θα ήταν πιο εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση με τον κόσμο.

Και πρόσθεσε πως: «Ασθενείς και συγγενείς είναι πολύ πιεσμένοι. Γι αυτό πρέπει να δοθούν εισηγήσεις στην κυβέρνηση από τους ειδικούς την Παρασκευή. Δεν έχει νόημα το κλείσιμο, αυτού του είδους το lockdown. Θα πρέπει λοιπόν να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο» επεσήμανε η κα Παγώνη.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πάρκα, πλατείες κτλ, που είναι ο ένας πάνω στον άλλο «θα πρέπει να ανοίξουν και τα καταστήματα της εστίασης, τα ζαχαροπλαστεία. Πιο καλά ελέγχεται η κατάσταση αν είναι καθισμένοι στα τραπέζια με τις μάσκες τους παρά στα παγκάκια που είναι ο ένας πάνω στον άλλο και στις πλατείες».