iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Τι λένε τρεις
διαπρεπείς σεισμολόγοι
για τα 6 ρίχτερ


Βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί εμφανίστηκε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, σχετικά με τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 στην Ελασσόνα. 

Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι το πιθανότερο είναι ότι ο σεισμός των 6 Ρίχτερ ήταν και ο κύριος, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό δεν πρέπει να είναι καθησυχαστικό, γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι μία σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι πιθανό να την ακολουθήσουν δονήσεις 5 Ρίχτερ, γεγονός που θα επιβαρύνει τα κτίρια που «ταρακουνήθηκαν» με τον κύριο σεισμό και μπορεί να δούμε και καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή. 
Ο κ. Χουλιάρας πάντως κατέληξε στο ότι το φαινόμενο δεν έχει περάσει και συνέστησε στον κόσμο της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακούει τους σεισμολόγους. 

Για ένα σημαντικό σεισμό που πυροδότησε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της Ελασσόνας κάνει λόγο ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο iefimerida.gr, σημείωσε ότι η σεισμική δόνηση ήταν πολύ ισχυρή και προκάλεσε τρόμο στους κατοίκους, επισημαίνοντας ότι είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για τις υποδομές και τυχόν ζημιές ή καταστροφές από τον σεισμό. Ηδη έχει ξεκινήσει η σχετική έρευνα.
Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι πρόκειται για μεγάλο σεισμό που έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική Ελλάδα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Σε λίγα λεπτά θα έχουμε πληροφόρηση». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη 2-3 μετασεισμοί της τάξης των 5 Ρίχτερ, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να εκτονωθεί έτσι το φαινόμενο.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς καλώντας να μη λειτουργήσουν σχολεία και δημόσια κτίρια για τις επόμενες ώρες.

Επίσης με δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σημειώνει ότι στον χορό των μετασεισμών θα ζει τους επόμενους μήνες η Θεσσαλία.

Όπως είπε ο καθηγητής στο ethnos.gr, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στον Τύρναβο είναι της τάξης των 6 Ρίχτερ και είναι ο κύριος σεισμός γιατί το μέγεθος είναι κοντά στο μέγιστό δυναμικό που έχει η περιοχή. «Η σεισμική ακολουθία θα είναι μεγάλη. Φυσικά και ανησυχούμε και για το τώρα και τις βλάβες που έχει προκαλέσει αλλά και για το μετά. Θα κρατήσει πολύ αυτή ιστορία και θα χουμε μετασεισμούς για μήνες».

Όπως εξήγησε ο κ.  Παπαχάζος ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός και σε ένα γνωστό ρήγμα (ρήγμα Τηρνάβου) ο οποίος έχει εξαντλήσει το δυναμικό του συγκεκριμένου σημείου. «Έχει δώσει και στο παρελθόν σε παλιούς γεωλογικούς χρόνους σε χιλιάδες χρόνια τέτοια Ρίχτερ» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος.