iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 16 Μαΐου 2024

''Κεραυνοί'' του Νίκου
Αλιβιζάτου για τους
θιασώτες της βίας


Ένα άρθρο-καταπέλτη εναντίον όσων συμπορεύονται με τους θιασώτες της βίας», και ειδικότερα με τον τρομοκράτη εκτελεστή Κουφοντίνα, έγραψε στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, με τίτλο «Η ατζέντα, οι περιθωριακοί και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, καταφέρεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ονομαστικά, για την υπόθεση Κουφοντίνα και το σπιράλ της βίας που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες. «Μόνον αρρωστημένα μυαλά μπορούν να θεωρούν ότι περιστατικά όπως οι βόμβες μολότοφ στις «ειρηνικές» διαδηλώσεις συνιστούν κανονικότητες, που θα πρέπει κάποιος να τις ανέχεται στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης», γράφει, οργισμένος, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ρίχνει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί διεκδικεί ευμενή μεταχείριση για έναν τρομοκράτη.

«Με την ουσιαστική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουφοντίνα δεν έχουμε πια να κάνουμε με την αντιπαράθεση ενός τρομοκράτη, από τη μια μεριά, και της κυβέρνησης από την άλλη. Βρισκόμαστε ξανά, όπως το 2008 και το 2011, ενώπιον μιας ακόμη εκδοχής της προνεωτερικής σύγκρουσης Δεξιάς και Αριστεράς για την ανοχή που θα πρέπει να επιδεικνύεται στην πολιτική βία», γράφει ο κ. Αλιβιζάτος και αναφέρει το πως μπορούμε να βγούμε από «το σπιράλ της έντασης»:

«Στο πολιτικό, ωστόσο, επίπεδο νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο απλά: αν η υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπισθεί στις πραγματικές της διαστάσεις, αν δηλαδή θεωρηθεί ως σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος ιδεών κάποιων αμετανόητων υποστηρικτών της ένοπλης βίας με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, νομίζω ότι η ένταση θα πέσει. Για να γίνει όμως αυτό, την κύρια ευθύνη τη φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καιρός να το αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας», καταλήγει το άρθρο του κ. Αλιβιζάτου.