iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Σε προανακριτική
της βουλής ο
Νίκος Παππάς


Το «πράσινο φως» άναψε η Ολομέλεια του κοινοβουλίου για την προανακριτική εξέταση των χειρισμών του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στις υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, το θέμα Καλογρίτσα και των περίφημων «βοσκότοπων».

Η Βουλή με ευρεία πλειοψηφία 187 βουλευτών ενέκρινε την πρόταση της ΝΔ προκειμένου να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή η οποία θα εξετάσει εάν ο κ. Παππάς διέπραξε το κακούργημα της δωροληψίας κατ επανάληψη και κατά συρροή και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Συνολικά ψήφισαν 289 βουλευτές: «υπέρ» 187, κατά «85», «παρών» 16 ενώ ένα ψηφοδέλτιο κρίθηκε «άκυρο».

Από την διαδικασία απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜεΡΑ25, απουσίαζε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ενώ δεν ψήφισε ο κ. Νίκος Παππάς.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία προβλέπει μυστική ψηφοφορία ωστόσο από τις τοποθετήσεις των εισηγητών συμπεραίνεται ότι υπερ της πρόταση ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Ωστόσο, με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων τα υπερ θα έπρεπε να είναι 189 ενώ τα κατά 86. Πιθανολογείται πως τουλάχιστον 2 βουλευτές από το «μέτωπο» ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση ψήφισαν διαφορετικά από την «γραμμή» του κόμματός τους. Συγκεκριμένα ο ένας δήλωσε «παρών» και ο δεύτερος βγήκε άκυρος καθώς στο ψηφοδέλτιό του εκτός από την θετική ψήφο εντοπίστηκε και το λευκό χαρτί που δηλώνει την «λευκή» ψήφο. Η απώλεια μιας ψήφου από τον ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογείται καθώς ο κ. Νίκος Παππάς δεν προσήλθε στην κάλπη.

Τις επόμενες ημέρες τα κόμματά θα ορίσουν τους βουλευτές που θα μετέχουν στην προανακριτική ενώ όπως ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας η επιτροπή οφείλει εντός 60 ημερών από την έναρξη των εργασιών της να καταθέσει πόρισμα (σ.σ. πιθανότατα θα υπάρξει παράταση)