iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Ένταση μετά την
''επακούμβηση'' Δένδια
στον Τσαβούσογλου


Η ένταση αλλά και η ανοιχτή σύγκρουση που καταγράφηκε κατά τις δηλώσεις που έγιναν από τον Νίκο Δένδια και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, όχι μόνο δεν αποτελούν αναβάθμιση των επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά έρχονται να ανεβάσουν σε άλλο επίπεδο τη διπλωματική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αναφορές από τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για το Αιγαίο, τα νησιά, την Ανατολική Μεσόγειο και την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη δεν έμειναν αναπάντητες από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. 

Ο Νίκος Δένδιας επέπληξε ανοιχτά την Αγκυρα για τις παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο, αλλά και για fake news σχετικά με το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και έφερε ως παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στο ασυνήθιστο πίνγκ πονγκ δηλώσεων ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου πήρε εκ νέου τον λόγο και έθεσε επιθετικά διάφορα ζητήματα, όπως αποστρατιωτικοποιηση νησιών, για να λάβει εκ νέου απάντηση από τον Νίκο Δένδια που επισήμανε ότι τα νησιά έχουν στρατό γιατί κάποιοι απέναντι τα απειλούν.

Η διαδικασία στις κοινές δηλώσεις σε επίπεδο υπουργών δεν είχε προηγούμενο καθώς οι υπουργοί έλαβαν διαδοχικά τον λόγο άλλες δύο φορές για να απαντήσουν στις εκατέρωθεν δηλώσεις. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει με βάση θετική ατζέντα συνομιλιών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αλλάζουν οι πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής ή πως εγκαταλείπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα και πως για να γυρίσει μια νέα σελίδα απαιτείται μια νέα αντίληψη.