iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Ραφήνα Έρχονται
πεζοδρομήσεις και
κυκλοφοριακές ρυθμίσεις


Με την παρούσα εισήγηση προτείνεται η πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Βασιλέως Παύλου, μεταξύ των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Ελευθερίου Βενιζέλου ,στην Δ.Ε. Ραφήνας, του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.

Το σκεπτικό της πρότασης η διακοπή της κυκλοφορίας στον παραλιακό δρόμο , η ενοποίηση της κυκλοφορίας πεζών από την Πλατεία Δημητρακού προς την παραλιακή ζώνη και η διοχέτευση της κυκλοφορίας στα υπόλοιπα τμήματα του οδικού δικτύου.  Το παραπάνω περιγραφόμενο τμήμα προς πεζοδρόμηση έχει μήκος 55 μέτρα και πλάτος το οποίο κυμαίνεται από 11,5 έως 22 μέτρα.

Η προτεινόμενη προσαρμογή θα αναβαθμίσει το επίπεδο κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης, μειώνοντας τις καθυστερήσεις στις μετακινήσεις τους, αλλά και το επίπεδο ασφαλείας των κινούμενων οχημάτων, βελτιώνοντας συνολικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών.

Επίσης, σημαντικό ρόλο θα έχουν και οι καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι πρώτοι θα δουν τις επιπτώσεις αυτών των παρεμβάσεων. Έτσι θα ληφθούν μέτρα ώστε να μην θίγονται οι μέχρι πρότινος τακτικές τους ενέργειες, όπως αυτές του ανεφοδιασμού των καταστημάτων τους αλλά και την θερμοθέτηση 11 θέσεων στάθμευσης και 1 θέσης σταθμευσης οχημάτων ΑΜΕΑ  στο βόρειο άκρο του πεζόδρομου .

Η πεζοδρόμηση είναι επιθυμητή και από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης μας , όπως αναφέρεται στο με                 ΑΠ 29/19-4-2021 έγγραφο του .

 Η προτεινόμενη προσαρμογή θα έχει ως συνέπεια την διοχέτευση του κυκλοφοριακού φόρτου στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο, χωρίς να επιφέρει κάποια σημαντική επιβάρυνση στην κυκλοφοριακή ικανότητα των οχημάτων. Η πρόταση για την διευθέτηση της κυκλοφορίας αφορά την μονοδρόμηση του υπολοίπου τμήματος της οδού Βασιλέως Παύλου από τη διασταύρωση των οδών Βας. Παύλου και Ελ. Βενιζέλου  έως τη διασταύρωση των οδών Βας. Παύλου και Δαβάκη Πίνδου με κατεύθυνση προς τη παραλιακή οδό, κατευθύνοντας τα διερχόμενα οχήματα υποχρεωτικά στην οδό Ελ. Βενιζέλου και από εκεί προς τις κυρίες και δευτερεύουσες αρτηρίες,  καθώς και τη μονοδρόμηση τμήματος της οδού Αραφινήδων Αλών  από τη διασταύρωση Βασ. Γεωργίου Β και Αραφινήδων Αλών έως την Διασταύρωση Αραφήνιδων Αλών και Χρήστου Μάντικα, κατευθύνοντας τα διερχόμενα οχήματα είτε να στρίψουν στη οδό Χρήστου Μάντικα και από εκεί να διοχετευθούν στις κυρίες και δευτερεύουσες οδούς είτε να συνεχίσουν ευθεία στην παραλιακή οδό, όπως φαίνεται στις επόμενες εικόνες από τα βέλη των κατευθύνσεων και από τη μπλε διαγράμμιση των οδών.

Κατεύθυνση οχημάτων σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Μπλε Διαγράμμιση υποχρεωτικής κατεύθυνσης οχημάτων και μονοδρομήσεων σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Η προτεινόμενη κυκλοφοριακή ρύθμιση:

  • Δεν θα επηρεάσει τις υπηρεσίες των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Δεν θα διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων και των πεζών.
  • Θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Πόλης.

Η ΤΥ εισηγείται την πιλοτική εφαρμογή επι τρίμηνο της ανωτέρω περιγραφείσας κυκλοφοριακής ρύθμισης από 1/7/2021 εως και 31/9/2021.

ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ                                                                                                                  ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΕΛΙΑΣ                                                                                      ΚΑΛΦΑΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και                                                    Πολιτικος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc

Περιφερειακής Ανάπτυξης                                                                               ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥ

MSc Γεωπληροφορικής