iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Αναμένονται σήμερα
οι ανακοινώσεις για
τέλος των sms


Πιθανότατα σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ότι από την Παρασκευή 14 Μαΐου απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, σταματούν τα SMS στο 13033 και παρατείνεται το ωράριο κυκλοφορίας ως τις 12.

Αύριο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ο οποίος θα παρουσιάσει το πλαίσιο βάσει του οποίου θα ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα μας.
Αυτοί που θα θελήσουν να ταξιδέψουν εκτός του νομού που διαμένουν, θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. H μια έχει να κάνει με όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα και η άλλη με όσους θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά.

Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση, για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν από το ταξίδι τους. Ολα δείχνουν επίσης ότι οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τις βεβαιώσεις του εμβολιασμού τους. Για μετακίνηση στα νησιά, ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Και στην περίπτωση αυτή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η υποχρέωση θα αφορά τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.
Σήμερα θα ανακοινωθεί το «τέλος» των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις και το «τέλος» των SMS στο 13032 για το λιανεμπόριο και τα πολυκαταστήματα. Μαζί θα έρθει και το «τέλος» για τις αγορές στα μαγαζιά με τις μεθόδους click inside και click away.
Το «ξεκλείδωμα» θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και σε άλλους τομείς. Το αμέσως επόμενο διάστημα ανοίγουν μουσεία, ωδεία. Θα γίνει επανεκκίνηση για πρακτικές σε κλινικές, σε εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια. Θα ξεκινήσει η διά ζώσης επαναλειτουργία σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά και θα ξεκινήσουν και τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους.

Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1.
Στις 17 Μαΐου γίνεται επανεκκίνηση σε πρακτικές, κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50%, με συγκεκριμένη ταξιθεσία.