iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Ραφήνα Γεγονός το
πρώτο ξενοδοχείο...
εντόμων (εικόνα)


Στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Ραφήνα σε ένα παρτέρι φυτών τοποθετήθηκε το πρώτο ξενοδοχείο εντόμων!

Το πρωτότυπο... ''κτίριο'' τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της οικολογικής δράσης του οργανισμού λιμένος Ραφήνας με τη συνδρομή του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Ραφήνας και της Εκκλησίας, των παιδιών του κατηχητικού του πατέρα Δημητρίου και των παιδιών των εργαζομένων στον ΟΛΡ και ήταν μια ιδέα της Δέσποινας Γκικάκη. Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΛΡ έμαθε για αυτή την ιδιαίτερη ''πράσινη'' κατασκευή και μερίμνησε γαι την προμηθειά της. Αρκεί να μην βανδαλιστεί καθώς θα είναι εκτεθειμένη στο παρτέρι της εκκλησίας.

Τι είναι το ξενοδοχείο εντόμων

Με τον τρόπο που κατασκευάζουμε πλέον τις πόλεις και τους κήπους μας είναι όλο και πιο δύσκολο να βρούμε ένα κατάλληλο χώρο για φώλιασμα των ωφέλιμων εντόμων . Ένας λόγος είναι ότι οι κήποι και τα οικόπεδα μας είναι συχνά σχολαστικά καθαρά. Τα φύλλα , τα κλαδιά η οργανική ουσία στην επιφάνεια του έδαφος είναι ο βιότοπος για τα ωφέλιμα έντομα. Με ένα  ξενοδοχείο μπορεί να επιτύχουμε  μια ισορροπία.

 

Τα έντομα θέλουν μια ηλιόλουστη θέση αλλά αν γίνεται προφυλαγμένα από την βροχή και τον καυτό μεσημεριανό ήλιο. Κάτω από ένα δέντρο,  Τα υλικά κατασκευής μπορεί να είναι ξύλο(σανίδες και σάπιο ξύλο από κορμούς, τούβλο, χόρτα,  πηλός(γλάστρα, τούβλα κεραμίδια) καλάμια, λάσπη,  ακόμα και παλιά υλικά όπως πίνακες ηλεκτρολογικοί για βάση  του ξενοδοχείου μας.

Τα  ωφέλιμα έντομα όπως πασχαλίτσες,  επικονιαστές,  τρέφονται με έντομα και άλλα παράσιτα μειώνοντας τους πληθυσμούς τους όπως τις αφίδες.  Επίσης, μέλισσες μέσα σε μικρές οπές και βοηθούν στην επικονίαση του κήπου μας (περίπου το 80 τοις εκατό των καλλιεργειών μας, εξαρτώνται από την επικονίαση των εντόμων). 

Η κατασκευή πρέπει να έχει ενδιαιτήματα για όλες τις επιθυμίες και διαθέσεις των διαφορετικών εντόμων, Διαφορετικά υλικά, διάφορα μεγέθη από  τρύπες,  ξερά χόρτα και στα κενά κλείνουμε με λάσπη ώστε να δημιουργούμε δωμάτια για κάθε γούστο.