iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

6 Ιουνίου 1822
Η εκδίκηση
του Κανάρη


Ενώ ο ελληνικός στόλος δεν είχε καταφέρει να αποτρέψει την καταστροφή της Χίου, τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιουνίου του 1822 τα πυρπολικά του ψαριανού Κωνσταντίνου Κανάρη και του υδραίου Ανδρέα Πιπίνου αναλαμβάνουν το εγχείρημα της ανατίναξης δύο τουρκικών πλοίων που βρίσκονται στον κόλπο της Χίου.

Τα πυρπολικά μπήκαν στον κόλπο και εκμεταλλευόμενα την ασέληνο νύκτα και τα χαλαρά μέτρα επαγρύπνησης, καθώς οι Τούρκοι γιόρταζαν το Μπαϊράμι, επέλεξαν τους στόχους τους, ο Κανάρης τη ναυαρχίδα του Καρά Αλή (τρίκροτο 84 πυροβόλων) και ο Πιπίνος την υποναυαρχίδα του Μπεκήρ Μπέη. Ο Κανάρης με επιδεξιότητα κατόρθωσε να εισαγάγει τον πρόβολο του πυρπολικού σε μια ανοικτή θυρίδα της ναυαρχίδας και να το στερεώσει με γάντζους πάνω στο στόχο. Στη συνέχεια με τη φράση «εις το όνομα του Κυρίου» βάζει φωτιά στο μπουρλότο. Η φωτιά μεταδόθηκε γρήγορα και οι εκρήξεις ακολουθούσαν η μια την άλλη ενώ το πλήρωμα προσπαθούσε πανικόβλητο να διαφύγει. Τη στιγμή που ο τούρκος ναύαρχος προσπαθούσε να διαφύγει σε μια λέμβο τραυματίζεται θανάσιμα. Από τα 2.286 άτομα που βρισκόντουσαν στη ναυαρχίδα σώθηκαν 206. Ο Πιπίνος την ίδια στιγμή προσκόλλησε το πυρπολικό του στην υποναυαρχίδα και προκάλεσε ανάφλεξη. Το πυρπολικό όμως δεν είχε προσδεθεί καλά και το τουρκικό πλήρωμα το αποκόλλησε. Γεγονός είναι ότι και στην υποναυαρχίδα είχαν ήδη προκληθεί σημαντικές ζημιές. Το κατόρθωμα του Κανάρη έγινε θρύλος και η πράξη του σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας. Η εικόνα του κυκλοφόρησε σε όλη την Ευρώπη και μεγάλοι ποιητές όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ του αφιέρωσαν ποιήματα. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της πυρπόλησης αυτής είναι, ότι ο τουρκικός στόλος επέστρεψε στον Ελλήσποντο με αποτέλεσμα να μην καταστεί εφικτός από θαλάσσης ο ανεφοδιασμός της στρατιάς του Δράμαλη που κατέβαινε στην Πελοπόννησο, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε μια φοβία των Τούρκων για τα πυρπολικά, που τους ακολούθησε σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης.

Εικόνα: Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη, έργο του Νικηφόρου Λύτρα. Περίοδος 1866-1870). Λάδι σε μουσαμά, 143 εκ. x 109 εκ. Πινακοθήκη Αβέρωφ, Μέτσοβο.

Η εκδίκηση του Κανάρη

Επιμέλεια Αντιναύαρχος (Ο) ε.α Δημήτρης Μπαλόπουλος

6-7  Ioυνίου 1822

Πηγή: Γ. Φωτόπουλος, Ιστορία των κατά θάλασσαν αγωνιστών του Ιερού αγώνος του 1821, Αθήναι, 1870

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας