iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 18 Μαΐου 2024

Υπόθεση Καρολάιν
Οι δημοσιογράφοι
έγιναν και αστυνομικοί


Η αδιανόητη υπόθεση της Καρολάιν που δεν θα ξεχαστεί ποτέ, όπως τα πιο ακραία εγκλήματα στην Ελλάδα, έφερε στο φως άλλη μία παθογένεια των διαδικτυακών ΜΜΜ.

Αναμφισβήτητη η δημοσιογραφική επιτυχία και αποκλειστικότητα του protothema.gr και των αστυνομικών συντακτών Δημήτρη Πώποτα και Άριας Καλύβα, οι οποίοι με στη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή αφού είχαν πληροφορία μέσα από το Τμήμα ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, ρίσκαραν - γιατί ήταν τεράστιο ρίσκο αν μία στο εκατομμύριο δεν ήταν - να αναρτήσουν πως ο σύζυγος ήταν ο δολοφόνος μία ώρα πριν βγει η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας.

Μέχρι εδώ καλά. Γιατί από εδώ αρχίζει κάτι πρωτοφανές. Χιλιάδες σάιτ σε όλη τη χώρα ''πιάστηκαν'' από το protothema.gr και ''αποκάλυψαν'' τον δολοφόνο, η πλειονότητα μάλιστα χωρίς να αναφέρει την πηγή της είδησης.

Όμως οι δημοσιογράφοι δεν ανακοινώνουν δολοφόνους, η αστυνομία το κάνει, οπότε μέχρι τη στιγμή που έγινε η επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρχε δράστης. Γιατί σε λίγο θα φτάσουμε στο σημείο οι δημοσιογράφοι και χειριστές σάιτ να κάνουν και.... συλλήψεις μαζί με τους αστυνομικούς!

Δεν κατακρίνουμε κανέναν, μία πραγματικότητα επισημάναμε, που δείχνει τη νέα εποχή της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, η οποία αλλάζει τα δεδομένα όπως τα γνωρίζαμε.

Θα θέλαμε όμως κάποιος να μας εξηγήσει πώς η ηλεκτρονική δημοσιογραφία ήδη από το μεσημέρι φτάσει ως κλάδος, με πηχιαίους τίτλους σε χιλιάδες σάιτ σε όλη τη χώρα, να καταδικάσουμε τον πιλότο - τέρας χωρίς να έχει ομολογήσει και προφανώς χωρίς να έχει ακόμη παραπεμφθεί σε ίκη. Η κοινή γνώμη προφανώς και μπορούσε να διαμορφώσει όποια άποψη ήθελε , εμείς ως δημοσιογράφοι δεν οφείλαμε να τηρήσουμε τη δεοντολογία και να σεβαστούμε το τεκμήριο της αθωότητας ώσπου να γίνει η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ; 

Το γεγονός ότι η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr δεν μπήκε στον πειρασμό να αντιγράψει το protothema.gr είναι μία απλή καταγραφή. Δεν κάναμε τίποτα σπουδαίο. Απλώς περιμέναμε την επίσημη ανακοίνωση, κάνοντας το δημοσιογραφικό μας καθήκον. Δεν ακολουθήσαμε τον εύκολο δρόμο, αλλά τον σωστό δημοσιογραφικό. Τουλάχιστον με τις αρχές του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.