iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 09 Μαΐου 2024

Καλά νέα!
Από την Πέμπτη...
πέφτουν οι μάσκες


Η σταθερή πτώση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Την απόφαση αναμένεται να λάβει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατά την τακτική συνεδρίαση, την Πέμπτη 24 Ιουνίου, με την πλειονότητα των μελών της να τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της απόφασης και της άμεσης εφαρμογής της.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, λέγοντας τα εξής: «Όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί αξιολογώντας όλα τα στοιχεία. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατάργηση της χρήσης της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες κατά την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ολοκληρώσει ή όχι τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο, σε εξωτερικούς χώρους όπου αναμένεται να υπάρχει συγχρωτισμός, όπως π.χ. σε μέσα μεταφοράς, γήπεδα, συναυλιακούς χώρους κ.α., οι ειδικοί θα προτείνουν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στους κλειστούς χώρους, οι επιστήμονες προτείνουν το μέτρο να συνεχιστεί καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να γίνεται επιτόπου ο έλεγχος και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων ή μη κατά την είσοδο σε κλειστούς χώρους. Πάντως, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για το πώς θα μπορούσε τεχνικά να υποστηριχθεί ένα τέτοιο εγχείρημα με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και τη διαπίστωση της γνησιότητάς του. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, από επιδημιολογικής και εμβολιαστικής πλευράς τα μέτρα μπορούν να χαλαρώσουν.