iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 04 Μαΐου 2024

Ένας χρόνος από
τον θάνατο του
Νίκου Αλέφαντου


Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το ''τελευταίο σφύριγμα'' για τον Νίκο Αλέφαντο. 

Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Η καταγωγή του ήταν από την Ακράτα. Αγωνιζόταν στη θέση του αριστερού μέσου ή αριστερού ακραίου επιθετικού, και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στον Αστέρα Εξαρχείων.

Στη συνέχεια μετακινήθηκε στον ΠΑΟ Ρουφ, στον Παναθηναϊκό όπου έπαιξε μόλις μία φορά με την πρώτη ομάδα σε ηλικία 17 ετών,] στην ΑΕ Χαλανδρίου, στον Ολυμπιακό Πειραιώς (μετέχοντας σε έναν αγώνα πρωταθλήματος), Ατρόμητο Πειραιώς (Καμινίων), Ολυμπιακός Χαλκίδας (για τον οποίο σημείωσε τέρμα σε βάρος του αντίστοιχου του Πειραιά, όταν το 1963 επέστρεψε ως αντίπαλος στο Καραϊσκάκης),Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό και Βύζαντα Μεγάρων, όπου το 1969 τερμάτισε την καριέρα του.

Ο Αστέρας Εξαρχείων ήταν η πρώτη ομάδα που ανέλαβε ως προπονητής το 1969. Εργάσθηκε σε αρκετούς ελληνικούς συλλόγους, με αποκορύφωμα τον Ολυμπιακό Πειραιώς στον οποίο διορίστηκε τρεις φορές (τέλη 1983, 1994 και 2004), αλλά και στους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, ΑΕ Λάρισας, Ηρακλή, Πανιώνιο και Εθνικό Πειραιώς. Στην Α' Εθνική προπόνησε και τους Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.

Αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αποτέλεσε η παραμονή του στην τεχνική ηγεσία του Φωστήρα για τρεις μόλις ώρες, το Σεπτέμβριο του 2002.

 

 

Το 1986 το λαϊκό μουσικό σχήμα Τα παιδιά από την Πάτρα κυκλοφόρησε δίσκο στον οποίο περιεχόταν τραγούδι για τον Νίκο Αλέφαντο με τίτλο «Ο Αλέφαντος» (Όταν με κατηγορούν), όπου περιλαμβάνεται ως στίχος η, διάσημη πλέον, επευφημία «Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι», ενώ διετέλεσε και τηλεσχολιαστής στο κανάλι Αρτ.

Το 1989 κυκλοφόρησε το βιβλίο αυτοβιογραφία του ''από τη φτώχια στην αναγνώριση, ενώ ήταν λάτρης του Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποία πέθαναν την ίδια ημερομηνία...