iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Κων. Τσιάρας:
''Κακούργημα ξανά
η αιμομιξία''


Την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα της αιμομιξίας από πλημμέλημα, που έγινε με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Μιλώντας σε Webinar που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις που επίκεινται στο νέο ποινικό κώδικα με βάση τις προτάσεις της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των κωδίκων.

Όπως ειπώθηκε, θα προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική βία που ασκείται εντός της οικογένειας.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο Κ. Τσιάρας, για την ευθυγράμμιση του νέου Ποινικού Κώδικα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων, δηλαδή των ανηλίκων, θα προβλέπεται:
Η αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Πλέον, το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του υπενθύμισε και τις αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα με την πλημμεληματοποίηση του αδικήματος της «ενεργητικής δωροδοκίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες διαπόμπευσαν τη χώρα μας διεθνώς.