iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Η Ελλάδα σε 10 χρόνια
η πιο γερασμένη
χώρα της Ευρώπης!


Το δημογραφικό πρόβλημα, η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μια εκ των βασικών προκλήσεων, τόσο της ΕΕ όσο και της Ελλάδας ειδικότερα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πασχίζει να λάβει μέτρα για να αντιστρέψει την κατάσταση, η Ελλάδα κινδυνεύει, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες.
Η Κομισιόν, μαζί με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά όργανα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επικείμενη γήρανση του πληθυσμού- το επικείμενη δεν είναι αρκετά αντιπροσωπευτικός όρος βέβαια γιατί ήδη τις τελευταίες δεκαετίες γηράσκει σταθερά.

Η έκθεση που προετοίμασε η Κομισιόν για τα όργανα με αφορμή το ζήτημα, ανέφερε ότι το 2019 το 20.3% του πληθυσμού στην ΕΕ ήταν 65 ετών και άνω. Το 2070, με τα τωρινά δεδομένα η ηλικία των 65 ετών και άνω θα καλύπτει το 30.3%! Μάλιστα, το 13.2% του πληθυσμού της Ένωσης θα είναι 80 ετών και περισσότερο. Συνεπώς καταλαβαίνει κανείς ότι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός θα γεράσει δραματικά τις επόμενες δεκαετίες, με βάση αυτά τα στοιχεία.

 

Στην ίδια έκθεση, σημειώνεται ότι, μέχρι το 2070, η ΕΕ θα αντιπροσωπεύει μόλις το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό το τρομακτικό ποσοστό θα είναι η αντανάκλαση μιας περιοχής που θα μαστίζεται από την υπογεννητικότητα και τη γήρανση, την ίδια στιγμή που αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αυξάνουν σημαντικά την οικονομική και δημογραφική τους δύναμη.

Η Eurostat δημοσίευσε έκθεση που για την Ελλάδα προέβλεψε σημαντική μείωση του πληθυσμού της. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες, μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών και των μαθητών, μειώνεται ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός και παράλληλα αυξάνεται ο ηλικιακός μέσος όρος του. Τέλος αναφέρεται ότι οι μισοί Έλληνες πλέον είναι άνω των 50 ετών. Αυτό καθιστά την Ελλάδα σε μία εκ των πιο γερασμένων χωρών της ΕΕ
Τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι η Ελλάδα μέχρι το 2030 θα έχει σπάσει το ρεκόρ ως η πιο γερασμένη χώρα στην ΕΕ, ξεπερνώντας την Ιταλία.

Δεν μιλάμε μόνο για γήρανση του πληθυσμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο μέχρι το 2050 και κατά δύο εκατομμύρια μέχρι το 2070. Η υπογεννητικότητα μαστίζει την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια τώρα. Ως ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως μπορεί να ανακοπεί αλλά φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη ότι αποφασιστικός παράγοντας θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας με μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά.