iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Καιρός Μετά
τον καύσωνα έρχεται
η ''ψυχρή λίμνη''...


Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού από το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα δεύτερο κύμα καύσωνα που επηρεάζει τη χώρα.

Από το Σάββατο και κυρίως από Κυριακή θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές ενώ ταυτόχρονα θα ξεσπάσουν και καταιγίδες.
Πρόκειται για το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», το οποίο προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο, και κατευθύνεται προς τη χώρα μας.
Ο καιρός το Σάββατο
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, όμως στα ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38
Κελσίου.
Αστάθεια από την Κυριακή 
Γενικά αίθριος  καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις περισσότερες περιοχές.
Τη Δευτέρα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Τρίτη και Τετάρτη
Γενικά αίθριος καιρός, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια ορεινά.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες. Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.
Η Ψυχρή Λίμνη είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό, δηλαδή μία κακοκαιρία που βρίσκεται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πολύ αργά, και συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάνει τους -20 βαθμούς. Η θερμοκρασιακή διαφορά από τα ανώτερα στρώματα στα κατώτερα, δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα και επομένως έχουμε αυτές τις ακραίες καταιγίδες και τις δυνατές χαλαζοπτώσεις που μας απασχολούν.