iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Γιάννης Δαβερώνης:
Δεν είμαστε αστυνομικοί
για τους πελάτες


Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, μίλησε στο Newsbomb.gr για τα νέα μέτρα στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, τονίζοντας πως ο κλάδος θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί, πλην όμως θα πληγεί και πάλι ανεπανόρθωτα καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να μην υιοθετήσει τις προτάσεις του και να… πετάξει το μπαλάκι για την πίεση προς τον εμβολιασμό στους επιχειρηματίες.

Όπως εξήγησε ο κ. Δαβερώνης, η εστίαση θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες αφού δεν μπορεί νομικά να κάνει «έλεγχο» στους πολίτες και να απαγορεύει την είσοδο στα καταστήματα, ενώ παράλληλα δεν έχει κανένας εργοδότης τη δικαιοδοσία να πιέσει τον υπάλληλό του να εμβολιαστεί αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, η κυβέρνηση έριξε το… μπαλάκι της πίεσης για εμβολιασμό στην εστίαση, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των πολιτών για ψυχαγωγία, χωρίς, όμως, να υπολογίσει τις συνέπειες – που όπως είπε πολύ σύντομα θα φανούν και θα είναι οδυνηρές για τον κλάδο – αλλά ούτε και τις προτάσεις που κατατέθηκαν από πλευράς των επαγγελματιών σε υπουργεία και φορείς.

«Θα κάνουμε όποια προσπάθεια χρειαστεί για να περιορίσουμε την πανδημία, ο κλάδος έβαλε πλάτη μένοντας κλειστά τουλάχιστον επτά μήνες και είναι σε υπολειτουργία τουλάχιστον 18 μήνες», ανέφερε αρχικά ο κ. Δαβερώνης και πρόσθεσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις όποιες οδηγίες της κυβέρνησης. Θα λειτουργήσουμε τα καταστήματα τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο».

«Από εκεί και πέρα, όμως, ο κλάδος έχει έρθει σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη, έχε μπει σε περιπέτειες. Η επισκεψιμότητα των πελάτων θα είναι περιορισμένη από εδώ και πέρα. Όταν ανοίγει ένας επιχειρηματίας ένα μαγαζί, θέλει το σύνολο των ανθρώπων μιας περιοχής. Άρα εδώ, επειδή οι εμβολιασμοί δεν προχωράνε και η κυβέρνηση έχει ρίξει το μπαλάκι στην εστίαση για να πιέσει, εξυπακούεται ότι θα είναι μικρότερη η προσέλευση πελατών», τόνισε στη συνέχεια.

Ο κ. Δαβερώνης στάθηκε και στο γεγονός ότι από πλευράς του κλάδου κατατέθηκαν προτάσεις, όμως, δεν έγιναν δεκτές και έτσι η εστίαση θα μπει σε ένα καθεστώς απαγορεύσεων. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός να κάνουμε εμείς διαχωρισμό των πελατών. Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, διότι και νομικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Στείλαμε προτάσεις για εσωτερικούς χώρους, για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με αποστειρωτές αέρα, με χρήση των self-test, με αντισηπτικά, με ένα πρωτόκολλο που ήμασταν διατεθειμένοι να το τηρήσουμε ευλαβικά και με προσοχή. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκαν και μπαίνουμε εμείς σε ένα καθεστώς απαγορεύσεων», υπογράμμισε.

«Η εστίαση είναι ένας κλάδος στον οποίο ο κόσμος θα έρθει για να περάσει καλά, να ευχαριστηθεί κάποια πράγματα. Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε πάνω από τον πελάτη και να κάνουμε τον γιατρό και τον αστυνομικό, την ώρα που ο πολίτης θέλει να διασκεδάσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δαβερώνης και προσθέτει πως «καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα που δεν λύνονται, με επακόλουθο να έχουμε οικονομικό πρόβλημα. Θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες, σε δυο μήνες τα λουκέτα στην εστίαση θα έρχονται το ένα μετά το άλλο».

«Θα έπρεπε να έχουμε καθίσει σε ένα τραπέζι, να βρούμε λύσεις πάνω σε αυτά τα θέματα», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, αναφέροντας παράλληλα πως «εμείς θέλουμε να εμβολιαστεί ο κόσμος. Έχουμε βάλει πλάτη σε αυτό και το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν έπρεπε να πέσει στην εστίαση το μπαλάκι της πίεσης για εμβολιασμό».

«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να απαγορεύσουμε στον κόσμο να μπει στα μαγαζιά, νομικά δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε εργαζόμενο να εμβολιαστεί αν δεν θέλει. Επειδή η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα αυτά, πέταξε σε εμάς το μπαλάκι. Τα αποτελέσματα για την εστίαση, θα είναι οδυνηρά σε λίγο καιρό από τώρα…», υπογράμμισε.