iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Ευθύμιος Λέκκας:
''Η κλιματική κρίση
ήρθε στην Ελλάδα''


Για Κλιματική Κρίση έκανε λόγο σήμερα ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας τονίζοντας την ανάγκη προσαρμογής στις εξελισσόμενες διαδικασίες αυτής.

«Υπάρχουν πρωτόγνωρα φαινόμενα την τελευταία διετία. Πού έχουν να εκδηλωθούν αρκετές δεκαετίες και εκδηλώνονται με μια αυξημένη συχνότητα η οποία είναι και επιταχυνόμενη διαδικασία. Όλα αυτά μας βάζουν στη σκέψη ότι κάτι γίνεται στον πλανήτη. Μετά από ενδελεχή μελέτη καταλήξαμε να πούμε ότι έχουμε μία Κλιματική Κρίση. Πρέπει να διαχωρήσουμε την Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή. Κλιματική Αλλαγή μέσα στον γεωλογικό χρόνο δεν υπάρχει. Αυτή η αλλαγή θα έπρεπε να είναι της τάξεως χιλιάδων ετών» σημείωσε μιλώντας στο Mega.

«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια αλλαγή. Αλλά με κάτι που μεταβάλλεται στο κλίμα. Αυτή η μεταβολή ουσιαστικά σηματοδοτείται από την Κλιματική Κρίση» πρόσθεσε κάνοντας λόγο για αλλεπάλληλα γεγονότα.

Απαντώντας στο ερώτημα με τι άλλο είμαστε αντιμέτωποι εκτός από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ο κ. Λέκκας απάντησε κάνοντας λόγο για πιο πολλούς καύσωνες με μεγαλύτερες θερμοκρασίες, περιόδους ξηρασίας που φέρνουν δασικές πυρκαγιές και οι οι οποίες φέρνουν πλημμύρες. Όπως εξήγησε πρόκειται για μία αλυσίδα γεγονότων που συνιστούν έναν κύκλο ο οποίος επιταχύνεται συνέχεια.