iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Φωτιά στην Εύβοια
Στάχτη 20.000 στρέμματα
Τραυματίες πυροσβέστες


Τραγικές ώρες στο χωριό Κουρκουλοί της Εύβοιας το οποίο έχουν κυκλώσει οι φλόγες και έχουν εγκλωβίσει μέσα σε αυτό τόσο πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα όσο και κατοίκους οι οποίοι ψάχνουν διέξοδο για να μπορέσουν να απομακρυνθούν.

Επιχειρούν 3 καναντέρ και 1 ελικόπτερο και οι εκκλήσεις είναι συνεχείς, καθώς τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται και καίνε ανεξέλεγκτα.

Την ίδια στιγμή οι φλόγες κύκλωσαν τους πυροσβέστες μέσα στο χωριό, που έδωσαν μια πραγματική μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες που είχαν αρκετά μέτρα ύψος. Σε αυτή την προσπάθεια τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες και ήδη μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου.
Η κατάσταση από την πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια παραμένει δραματική. Όπως είπε στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αυτή την ώρα υπάρχει κλιμάκωση της κινητοποίησης και ενίσχυση δυνάμεων καθώς άλλαξαν τα δεδομένα, με την αλλαγή της φοράς των ανέμων σε βορειοανατολικούς. Για το λόγο αυτό, στις 12.20, εστάλη sms 112 στους κατοίκους των περιοχών Κούλουρος και Μαρούλι για να εκκενώσουν άμεσα προς Ιστιαία, ενώ πριν από λίγο εστάλη νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Αιδηψό στους οικισμούς Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Σήμερα το πρωί μετά από σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά και από τον Όσιο Δαυίδ. Επιχειρούν 95 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα και από αέρος περιοδικά 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το απόλυτο μέγεθος της καταστροφής στην Εύβοια ωστόσο οι εκτιμήσεις σύμφωνα με το egnomi.gr, κάνουν λόγο για απώλεια 20.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης. Εκτός από το πευκοδάσος, έχουν καεί αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν. Ιδιαίτερα στην Σηπιάδα, η φωτιά πέρασε από τον κεντρικό δρόμο και έφτασε έως τη θάλασσα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση είναι κρίσιμη στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα, το οποίο έχει κυκλωθεί από τις φλόγες που απέχουν λιγότερο από 400 μέτρα.