iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Βαθιά και πολλαπλά
τα ψυχολογικά τραύματα
στους πυρόπληκτους


Το ψυχολογικό τραύμα έπειτα από μια πυρκαγιάς μπορεί να είναι συντριπτικό τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Είναι πιθανό να θρηνούν για ένα ευρύ φάσμα απωλειών: από οικείους και φίλους, κατοικίδια ζώα μέχρι απώλεια πολύτιμων προσωπικών αντικειμένων ή ακόμη και την αίσθηση της απώλειας του τόπου που κάποτε ήταν πράσινος και άνθιζε. 

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε σεχτικά σύντομο χρονικό διάστημα από σοβαρά εγκαύματα,  οι συναισθηματικές πληγές ενδέχεται να είναι σοβαρές και μακροχρόνιες για πολλούς, με συμπτώματα όπως κατάθλιψη, άγχος, θυμός, κόπωση, εφιάλτες και απώλεια συγκέντρωσης. 

Το παραμικρό ερέθισμα όπως πχ φωτογραφίες ή τηλεοπτικές εικόνες με φωτιές, αναφορές ή ερωτήσεις φίλων και συγγενών για το τραγικό συμβάν πυροδοτούν την ανάμνηση με εξαιρετικά δυσάρεστο τρόπο και συχνά επανλαμβανόμενο.
Η εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας μπορεί μερικές φορές να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια μετά το συμβάν. Η βοήθεια ενός συμβούλου ή του οικογενειακού γιατρού μπορεί να διαχειριστεί και να μειώσει τις επιπτώσεις. Γενικά η επιστροφή στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη φωτιά μπορεί να είναι επικίνδυνη και τραυματική. Οι κάτοικοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι για προστασία από πιθανούς κινδύνους και να ζητούν συμβουλές από τις αρμόδιες αρχές, όπως υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τοπικά συμβούλια και υπηρεσίες δημόσιας υγείας.