iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Ραφήνα Πικέρμι Βιβλίο
με φως πολιτισμού
και ιστορίας (εικόνες)


Μια εξαιρετική βραδιά πολιτισμού με επίκεντρο το βιβλίο, αλλά και την ιστορία της Ραφήνας και του Πικερμίου έζησαν όσοι παραβρέθηκαν στον προαύλιο χώρο στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολαόυ στη Ραφήνα, όπου παρουσιάστηκε ο πολυτελής τόμος ''Ραφήνα Πικέρμι Η μακραίωνη ιστορία του τόπου''.

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς στην ομιλία του επισήμανε. ''Είναι ένα μακραίωνο ταξίδι, που ξεκινά από τα παλαιοντολογικά δεδομένα, τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους, το Βυζάντιο, τη Λατινοκρατία, την Οθωμανική κυριαρχία, την Εθνεγερσία, συνεχίζει με τη ανάδυση της σύγχρονης Ραφήνας, τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον εμφύλιο και φθάνει στο σήμερα με τον σχηματισμό του αττικού Δήμου και τις αυτοδιοικητικές υποδομές. Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου προσφέρει ένα πανόραμα από εικόνες της «επικράτειας» του μέσα στο χρόνο, ένα εγχειρίδιο για τους ανθρώπους της περιοχής, για τους επισκέπτες της, για τους ερευνητές της ιστορίας της βορειοανατολικής Αττικής αλλά και ευρύτερα για όσους αγαπούν την τοπική ιστορία, -κάθε τοπική ιστορία- και την κατανόηση της ευρύτερης, της μεγάλης Ιστορίας που μας προσφέρει.    

Το βιβλίο προλόγισε η Δρ. Νίκη Τσιρώνη από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μίλησαν επίσης ο Δρ. Παντελής Σκλιάς (Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Κύπρου και καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) καθώς και ο Δρ. Αντώνης Κλάψης (Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο τμήμα πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου). Το λόγο πήραν επίσης οι συγγραφείς Γιώργος Θεοδώρου, Ομότιμος Καθηγητής Παλαιοντολογίας Στρωματογραφίας, Στυλιανός Κατάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας, Σοφία Βασιάδη Αρχαιολόγος, Βαγγέλης Νικολόπουλος Αρχαιολόγος, Άννα Μιχοπούλου Φιλόλογος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων , ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Πέππας, η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Δέσποινα Γκικάκη, οι αντιδήμαρχοι Ραφήνας Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά, Σάββας Αραπκιλής. Μάκης Βουδούρης και Σπύρος Πάντζας.

Ακόμη οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Κάρλος, Ράνια Δημητριάδη και Δημήτρης Κατσουλάκης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δαμιανός Φαφούτης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Σπύρος Λουκάτος, ο διευθυντής του ΔΟΠΑΠ Βασίλης Σπαντούρος, η διευθύντρια οικονομικών του δήμου Γιώτα Γεωργοπούλου, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας Εύη Γκατσοπούλου, ο πρόεδρος του συλλόγου Τριγλιανών Γιώργος Κικής, ο πρόεδρος της ''Εύδημος'' Γιώργος Σωφρόνης και η συζυγός του δημοσιογράφος Βανίτα Σωφρόνη και ο επιχειρηματίας Πέτρος Παπαδόπουλος.

Σε όλους όσοι ήταν στην εκδήλωση δόθηκε δωρεάν ο πολυτελής τόμος.