iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

Η χειρότερη στιγμή
της ζωής του
αείμνηστου Θανάση Βέγγου


''Η χειρότερη στιγμή στην καριέρα μου ήταν όταν ξήλωναν τις ταμπέλες "Θανάσης Βέγγος-Ταινίες Γέλιου" στην πλατεία Κάνιγγος -από το στούντιο, τα εργαστήρια κ.λπ- που σήμαινε και την διάλυση της δουλειάς μου, το γραφείο παραγωγής.
Δεν είχα διαθέσει λεφτά πολλά αλλά μόχθο πάρα πολύ. Πάρα πολύ μόχθο κι εγώ και οι συνεργάτες μου.
Αυτή η σφαγή με έκανε να σκεφτώ να κάνω μια άλλη δουλειά. Σφαγή κυριολεκτικά. Διότι περί σφαγής επρόκειτο. 6.400.000 δραχμές, ξεκλήρισμα της οικογενείας μου, το σπίτι μου...Και λίγο από το κέφι μου, που νομίζω ότι στην προκειμένη περίπτωση αξίζει πάρα πολλά μιας και χρειάζεται να το δίνεις στον κόσμο".
Όλοι λένε ότι ο Βέγγος ως επιχειρηματίας έκανε κακή διαχείριση. Όμως κανείς δεν λέει ότι το αριστερόστροφο μυαλό του ήταν αυτό που τον κατέστρεψε. Επένδυσε στην τιμιότητα των ανθρώπων.
"Ένα από τα λάθη του ήταν ότι για να ολοκληρώσει τις ταινίες του, προπωλούσε μετοχές, που συχνά ξεπερνούσαν το 100% της πραγματικής αξίας. Έφτανε στο σημείο να πουλήσει το 120% με 130% της ταινίας και στη συνέχεια να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει το 30% ή το 20% επιπλέον.
Η φήμη του για την κακοδιαχείριση των οικονομικών, γρήγορα εξαπλώθηκε και όσοι ήθελαν να βγάλουν άμεσα χρήματα, αγόραζαν μετοχές από τον Βέγγο. Ακόμα και παλιοί συνεργάτες του, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό ενός ηλεκτρολόγου, στον οποίο ο Βέγγος δώρισε ποσοστά από μία ταινία του, όταν πληροφορήθηκε ότι η γυναίκα του ήταν έγκυος. Όταν προβλήθηκε η ταινία, ο ηθοποιός δεν είχε χρήματα για να δώσει στον ηλεκτρολόγο. Εκείνος τότε, τον κατήγγειλε για χρέη και τον οδήγησε στα δικαστήρια....
Κρατήστε αυτό που είπε στα στερνά του. Είναι από τις μεγαλύτερες σοφίες ενός λαϊκού ανθρώπου που δεν είχε έπαρση, που δεν έγινε γελωτοποιός ή τσιράκι του συστήματος, που κράτησε μέχρι το τέλος την αξιοπρέπειά του και που αποδεδειγμένα το γέλιο που σκόρπιζε έκρυβε τόνους πίκρας:
''Έπρεπε να γεράσω, αγόρι μου, για να μάθω τι είναι ευτυχία. Τελικά ευτυχία είναι ένα ζευγάρι χέρια, δύο χέρια… Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμίσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια. Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν… Χάσιμο χρόνου. Θα το δεις κι εσύ όσο μεγαλώνεις''…
Από την Κατερίνα Γκαράνη • Το μυαλό είναι ο στόχος