iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Παρουσίαση
του λευκώματος
Ραφήνα - Μαρκόπουλο


Ο Δ.Ο.Π.Α.Π. Ραφήνας-Πικερμίου και ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας, διοργάνωσαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, την παρουσίαση του βιβλίου «Συλλογικότητες Μαρκόπουλο – Ραφήνα Λεύκωμα Ραφήνας και Μαρκόπουλου».

Η έκδοση στηρίχτηκε στα κείμενα της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εκπόνηση από την Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής του ερευνητικού προγράμματος «Εντοπιότητα και Μετακινήσεις στην Ανατολική Αττική από το 18ο αιώνα έως σήμερα: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες στις κοινότητες Ραφήνας και Μαρκόπουλου» (Ιούλιος 2017-Ιούνιος 2018) και στεγάστηκε στα γραφεία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού ΜΑΡΚΟ, ενός σημαντικού χώρου ιστορικής μνήμης του κοινοτισμού στη σύγχρονη Ελλάδα. Τα κείμενα βασίστηκαν στην επεξεργασία προφορικών μαρτυριών, κειμένων τοπικής ιστορίας αλλά και την επιτόπου μελέτη.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του συλλόγου Τριγλιανών Γιώργος Κικής, ενώ σλυντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, ο Σπύρος Λουκάτος, Πρόεδρος Δ.Ο.Π.Α.Π., ο Νίκος Παπαγιαννάκος Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής.

Ακολούθησε παρουσίαση της έκδοσης από την επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας κυρία Αλίκη Αγγελίδου, Επίκουρη καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας Δημήτρη Νικολάου, απόφοιτο του μεταπτυχιακού τμήματος του Πάντειου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην Νεότερη Ιστορία και έφορο αρχείων της Εταιρείας Μελετών και Κυριακή Παπαθανασοπούλου, Διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου.

Στην εκδήλωσε παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας Πικερμίου Κωνσταντίνος Μώρος με τη συζυγό του, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Πιστικίδης και επικεφαλής της ''Νέας Αρχής'', ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Κάρλος, η δημοτική σύμβουλος της ''Δημοτικής Αλλαγής΄΄ Μαρία Αραπκιλή Βιάδη, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Εύη Γκατσοπούλου, η τέως πρόεδρος Χριστίνα Παναγιώτου, ο πρώην αντιδήμαρχος Θωμάς Αραπκιλής.