iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Δυσβάστακτοι οι
λογαριασμοί του ρεύματος
για τα νοικοκυριά


Στα ύψη οδηγείται η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο στην Ελλάδα, με την κούρσα να οδηγούν οι ανατιμήσεις στο κόστος του φυσικού αερίου, που συνιστά την βασική πηγή του ενεργειακού μείγματος.  

Μέχρι στιγμής, η μέση μηνιαία τιμή της μεγαβατώρας για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 199,8 ευρώ για την Ελλάδα, αυξημένη κατά 49,1% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, όταν η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 134,73 ευρώ/MWh.

Οι μεγάλες αυξήσεις που απορρέουν από την κούρσα της χονδρικής θα φανούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που ήδη καταφτάνουν σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Καθώς οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί δεν αφορούν για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις την ίδια περίοδο, το κόστος του λογαριασμού θα εξαρτηθεί τελικά από το μείγμα των μηνών που συμπεριλαμβάνονται στην περίοδο εκκαθάρισης.

 

Με άλλα λόγια, όσο περισσότερους μήνες από τον Σεπτέμβριο και μετά περιλαμβάνει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός τόσο περισσότερο θα… φουσκώνει. Με τις προβλέψεις και τα προθεσμιακά συμβόλαια που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι, οι αναλυτές εκτιμούν πως τα πράγματα θα επιδεινώνονται όσο προχωρά το φθινόπωρο και ο χειμώνας.

Δεδομένου, βέβαια, ότι φέτος το καλοκαίρι είχαμε και τον ακραίο καύσωνα, όσοι είχαν υψηλή κατανάλωση ρεύματος και τον Αύγουστο λόγω χρήσης air condition κινδυνεύουν να λάβουν από τώρα πολύ υψηλούς εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, με το ράλι να συνεχίζεται – λόγω ενεργειακής κρίσης πια – και το χειμώνα.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που ετοίμασε για την «Ημερησία» η πλατφόρμα allazorevma.gr το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για 4μηνιαία κατανάλωση (εκκαθαριστικός λογαριασμός) ενός νοικοκυριού που χρειάζεται κατά μέσο όρο 375 κιλοβατώρες το μήνα, ήταν φέτος τον Ιανουάριο 243 ευρώ. Το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνει την κατανάλωση Οκτώβριος 2020 – Ιανουάριος 2021, ενώ από το κόστος αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν τα ποσά των έναντι λογαριασμών.

Για το ίδιο νοικοκυριό το κόστος 4μηνιαίας κατανάλωσης Ιουνίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2021 φτάνει στα 342 ευρώ (πριν αφαιρεθούν τα ποσά των έναντι λογαριασμών), ενώ με την κρατική επιδότηση των 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες το κόστος πέφτει στα 333 ευρώ.  

Οι σημερινές προβλέψεις για το 4μηνο Οκτώβριος 2021 – Ιανουάριος 2022 και δεδομένου ότι ο εκκαθαριστικός λογαριασμός περιλαμβάνει όλο το 4μηνο-φωτιά των σημαντικών ανατιμήσεων, δείχνουν πως το κόστος της ίδιας κατανάλωσης μπορεί να φτάσει στα 493,50 ευρώ.

Δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση αυξάνεται από 1η Οκτωβρίου στα 18 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση για το 4μηνο -αν δεν αυξηθεί στο μεταξύ το ποσό της επιδότησης, κάτι που πάντως προεξοφλείται ως εξαιρετικά πιθανό- διαμορφώνεται στα 72 ευρώ και το τελικό κόστος της κατανάλωσης στα 420 ευρώ.

Οι αντίστοιχοι υπολογισμοί ανά μήνα δείχνουν μια μεσοσταθμική αύξηση του κόστους ενέργειας της τάξης του 41% από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο για την ίδια κατανάλωση. Το κόστος ενός νοικοκυριού για μηνιαία κατανάλωση 375KWh «πέταξε» από τα 68,54 ευρώ τον Ιούλιο στα 96,74 ευρώ τον Οκτώβριο. Η επιδότηση των 18 ευρώ προσγειώνει το κόστος του Οκτωβρίου στα 78,7 ευρώ, που είναι και πάλι αυξημένο σε σχέση με τον φετινό Ιούλιο.

ΠΗΓΗ imerisia.gr