iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

Εξαφανίστηκαν από
την αγορά τα ''ψιλά''
κέρματα του ευρώ


Εξαφανίστηκαν κυριολεκτικά τους τελευταίους μήνες τα ''ψιλά'' κέρματα του ευρώ, δηλαδή μονόλεπτα, δίλεπτα και πεντάλεπτα, ενώ όλο και πιο δυσεύρετα είναι τα δεκάλεπτα...

Στην ουσία δηλαδή έχουν καταργηθεί - αποσυρθεί από τις συναλλαγές και παίρνεις σε ρέστα (σπάνια γιατί κι εκεί ''συμψηφίζονται'' μόνο σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα.

Με το ρυθμό αυτό σε κανένα χρόνο θα υπάρχουν μόνο πενηντάλεπτα και φυσικά κέρματα του ενός και δύο ευρώ, μέχρι να αποτελέσουν κι αυτά κάποτε παρελθόν και να γίνουν συλλεκτικά...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από πέρυσι εξέταζε  την πρόταση να αποσυρθούν από τη χρήση τα νομίσματα του 1 και των 2 λεπτών του ευρώ, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά κονδύλια, καθώς το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους πολλές φορές ξεπερνούν συχνά την ονομαστική τους αξία, αναφερόταν σε έγγραφο της ΕΕ.

Μεταξύ των 19 χωρών του ευρώ, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ήδη έχουν θεσπίσει κανονισμούς για να ενθαρρύνεται η στρογγυλοποίηση των ποσών στις πληρωμές με μετρητά, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η χρήση των δύο αυτών νομισμάτων.