iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Ερώτηση στη Βουλή
της Ελληνικής Λύσης
για τους ανέργους


Ερώτηση των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης Αποστόλου Αβδελά και Κωνσταντίνου Χήτα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς επίδομα ανεργίας του “ΟΑΕΔ”».

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, η συντριπτική πλειοψηφία των εποχικά εργαζομένων, οι οποίοι δεν θα λάβουν επίδομα ανεργίας, υπερβαίνουν τις 50.000 και προέρχονται από τον κλάδο του επισιτισμού. Οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 ενσήμων το 2021. Επίδομα ανεργίας δεν θα λάβουν, επίσης, όσοι εργάστηκαν για πρώτη φορά στον τουρισμό ή στον επισιτισμό και οι οποίοι δε συμπλήρωσαν τα 85 ένσημα που απαιτούνται, το 2020. Στις δύο ανωτέρω κατηγορίες προστίθενται και όσοι τέθηκαν σε μονομερή αναστολή συμβάσεως για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και εν συνεχεία, δεν εργάστηκαν, είτε λόγω της μη επαναπρόσληψής τους από τους εργοδότες τους, είτε λόγω της μη επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονταν. Για την λήψη του επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει προσληφθεί και απολυθεί με την ταυτόχρονη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ενσήμων. Επισημαίνεται, δε, πως όσοι δεν εργάστηκαν, φέτος, ακόμα και αν έχουν 50 ένσημα από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τέθηκαν σε αναστολή, δεν δικαιούνται την εν λόγω επιδότηση. Επιπλέον, άλυτο παραμένει το πρόβλημα της καταγραφής και της μη εμφάνισης των ενσήμων των εργαζομένων στις καρτέλες ενσήμων από τις περσινές αναστολές συμβάσεων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι, που εμπίπτουν στις ως άνω κατηγορίες, θα λάβουν το επίδομα ανεργίας του «ΟΑΕΔ», καθώς, δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τον τερματισμό της απασχόλησής τους, ο οποίος τερματισμός της εργασίας τους, εν τέλει, οφείλεται σε συνέπειες, που προκλήθηκαν από την εφαρμογή σχετικών αποφάσεων της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας, που αδρανοποίησε επαγγελματικά τους εργοδότες τους;