iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

Καθολικό εμβολιασμό
ζητεί ο
Γρηγόρης Γεροτζιάφας


Σήμερα ήρθε 35χρονος ασθενής με θρομβοφιλία και υποτροπιάζουσα φλεβική θρομβοεμβολική νόσο σε μακροχρόνια αντιθρομβωτική θεραπεία που τον παρακολουθώ από το 2012.
Την τελευταία φορά που τον είδα ήταν Γενάρης του 2021. Το προηγούμενο rendez-vous, πριν από έναν μήνα το έχασε γιατί καθώς ανεμβολίαστος δεν είχε κάνει rapid test και δεν μπορούσε να μπει στο νοσοκομείο. Σήμερα μπήκε γιατί έκανε το test στο φαρμακείο της γειτονιάς. Καλό παλικάρι, πληροφορικάριος που δουλεύει με τηλεεργασία σε open access software με κοινωνική συνείδηση (λίγα λεφτά βγάζει, πληρώνει συνδρομή στην Wikipedia, στην Mediapart κλπ). Στην ερώτηση μου "γιατί δεν εμβολιάστηκες?" μου απαντά με την κλασσική λίστα : δεν έχω εμπιστοσύνη, η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει, τα εμβόλια είναι πειραματικά, οι γιατροί που λέτε για τα εμβόλια πληρώνεστε από τις φαρμακευτικές εταιρίες, οι φαρμακευτικές πολυεθνικές θυσαυρίζουν από τα εμβόλια, επιστήμονες νομπελίστες έχουν τοποθετηθεί κατά του γενικού εμβολιασμού, γιατί υποχρεωτικό εμβόλιο για κάτι που σκοτώνει όσους και η γρίπη ή λίγο παραπάνω, δεν ξέρω τι θα πάθω στο μέλλον αμα κάνω εμβόλιο (καρκίνος κλπ), και γιατί να το κάνω αφού το COVID σκοτώνει τους ηλικιωμένους. Για μια ώρα συζητούσαμε (πάλι τινάχθηκε το ιατρείο στον αέρα).
Το συμπέρασμα : δεν εμβολιάστηκε γιατί φοβόταν. Προτιμούσε να μένει κλεισμένος στο σπίτι με τον φόβο του τόσο για το εμβόλιο όσο και για τον ιό.
Ωστόσο, εδώ και 6 μήνες που ξεκίνησε ο εμβολιασμός δεν βρέθηκε κανείς (ούτε ο οικογενειακός του γιατρός) να του εξηγήσει απλά και ανθρώπινα περι τίνος πρόκειται. Εμεινε με την ενημέρωση της τηλεόρασης και πιθανόν των άλλων καναλιών. Η τηλεόραση συνήθως ωραιοποιεί τα άλλα κανάλια φουσκώνουν τον φόβο (και από τον φόβο οι φασίστες και οι μηδενιστές θρέφονται).
Αποτέλεσμα: Μετά από συζήτηση μιας ώρας και με μια γραπτή βεβαίωσηςαπό μένα οτι πρέπει να εμβολιαστεί για να προστετευθεί καθώς σε περίπτωση που αρπάξει ανεμβολίαστος τον ιο κινδυνεύει λόγω του ιστορικού του και παρά την νεότητά του να βρεθεί στην εντατική εμβολιάστηκε.
Συμπέρασμα : ναι υποχρεωτικός καθολικός ο εμβολιασμός - για λόγους που έχουμε χίλιες φορές εξηγήσει. Αλλά αν δεν μπουν οι γιατροί μπροστά στην ενημέρωση των πολιτών, στην ενημέρωση πρόσωπο με πρόσωπο δεν γίνεται να ξεπεραστεί ο φόβος των πολιτών (τα λογίδριά μας στην τηλεόραση και οι γενικές πολιτικές ατάκες δεν φτάνουν και ίσως και να κάνουν ζημιά σε κάποιους ανθρώπους) Το πρόβλημά μας είναι οτι ο πολίτης που έχει και αμφισβήτηση και φόβο πιο εύκολα θα ακολουθήσει το δήθεν εναλλακτικό σκοταδιστή παρά τον συκγροτημένο main stream επιστημονικό λόγο.
Αρα καθολικός εμβολιασμός (υποχρεωτικός επειδή δεν υπάρχει χρόνος και η Ο επελαύνει - η πρόγνωση είναι πολύ κακή) συνδυασμένος με σοβαρή και συνεπή στρατηγική ενημέρωσης πρόσωπο με πρόσωπο, σε τοπικό επίπεδο με του γιατρούς της κοινότητας, τους δασκάλους, τους δημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους και τους ειδικούς γιατρούς μπροστά.
ΠΗΓΗ fb
Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι καθηγητής αιματολογίας, ειδικός σύμβουλος σε θέματα υγείας του Αλέξη Τσίπρα.
 
 
 
 
 
 
 
 
Σχόλιο
 
 
Κοινοποίηση