iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 01 Μαΐου 2024

Απόψε η μεγαλύτερη
νύχτα του χρόνου
Χειμερινό ηλιοστάσιο


Από σήμερα ξεκινά και τυπικά ο χειμώνας στην Ελλάδα καθώς το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Στον χειμώνα, λοιπόν είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της google ενώ το φετινό χειμερινό ηλιοστάσιο συμπίπτει με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι αστρονομικός όρος που χρησιμοποιείται για να ορίσει τη στιγμή που ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού.

Το ίδιο όρο χρησιμοποιούμε και για να ορίσουμε το σημείο από τη μεγαλύτερη δυνατή απόκλιση της εκλειπτικής από τον ουράνιο ισημερινό.

Στο Βόρειο Ημισφαίριο, το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου, οπότε και παρατηρείται η μικρότερη μέρα του χρόνου. Έτσι καθορίζεται η έναρξη του χειμώνα.

Σημειώνεται ότι  το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου θα κορυφωθεί η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες, τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους. Οι Αρκτίδες, που συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.