iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

Σενάρια για τον Ανδρέα
Λοβέρδο ως υποψήφιο
Περιφερειάρχη Αττικής


Αφού διεκδίκησε την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική παράταξη, Ελιά κ.λπ.), ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται τώρα ως πρωταγωνιστής ενός άλλου πολιτικού εγχειρήματος: αυτό της επιστροφής της παράταξης στην Περιφέρεια Αττικής, θέση που κατείχε ως το 2014, χάρη στην καταλυτική παρουσία του Γιάννη Σγουρού.  

Το σενάριο θέλει τον κ. Λοβέρδο να επιλέγεται ως υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ το 2023 για να πάρει την πολυπληθέστερη διοικητική περιφέρεια της χώρας, κάτι που, αν συμβεί, μπορεί να θεωρηθεί  αποδεικτικό στοιχείο δραματικών πολιτικών μετατοπίσεων –η επιστροφή του εκκρεμούς στην ισορροπία του, δηλαδή στην Κεντροαριστερά.  Η συζήτηση για την υποψηφιότητα του κ. Λοβέρδου στηρίζεται και στο γεγονός ότι στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής είχε στην Αττική καλύτερα ποσοστά από τους άλλους συνυποψήφιούς του, μολονότι δεν κατάφερε να περάσει στη β’ Κυριακή. Επίσης, η «μαγιά» υπάρχει: το 2019 ο κ. Σγουρός πήρε 17,40% –ενώ την ίδια ημέρα το ΚΙΝΑΛ είχε πάρει στις ευρωεκλογές 7,72%.  

Τα περί υποψηφιότητας του κ. Λοβέρδου τα ανέλυσε η «Καθημερινή της Κυριακής»:   «Ενα ενδιαφέρον σενάριο συζητείται το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό παρασκήνιο. Το σενάριο λέει πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κατεβάσει υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής τον Ανδρέα Λοβέρδο, με στόχο να ξαναγίνει πράσινη η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, που αποτελεί πάντα και ένα βαρόμετρο για το πολιτικό σκηνικό. Υπενθυμίζεται πως οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023, συνεπώς οι εθνικές θα έχουν προηγηθεί. Εάν σε αυτές το ΚΙΝΑΛ έχει καταφέρει να αναρριχηθεί ψηλά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την αλλαγή ηγεσίας, τότε μπορεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης να μπει στη μάχη με επιπλέον αέρα και να κερδίσει την τεράστια περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν ένα σημαντικό σκαλοπάτι για το ΚΙΝΑΛ στην προσπάθεια της ολικής επαναφοράς στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση παραδοσιακά αποτελούσε τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ».

Πηγή: Protagon.gr