iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 02 Μαΐου 2024

Ακτιβιστές έσωσαν
σκυλάκια σε ερημική
βραχονησίδα


Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ταξίδεψαν σε μια βραχονησίδα στο ανατολικό Αιγαίο, προκειμένου να «διορθώσουν» ένα μεγάλο ανθρώπινο λάθος.

Εκεί, σε ένα ακατοίκητο νησάκι λίγο έξω από τη Χίο, κάποιοι εγκατέλειψαν πολλά σκυλιά, αφήνοντάς τα στη μοίρα τους και στη διαρκή αγωνιώδη αναζήτηση τροφής και νερού.

Τα μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης Alma Libre ξέρουν πολύ καλά από διασώσεις ζώων, κυρίως στο αστικό περιβάλλον, όπου επιλαμβάνονται στην Αττική σε πάρα πολλά περιστατικά, συνήθως με εγκλωβισμούς αδέσποτων σκυλιών και γατιών.

Αυτή τη φορά, όμως, η αποστολή ήταν διαφορετική. Τα τρία μέλη της Alma Libre Hellenic Animal Rescue και ακόμα 4 άτομα από τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις της Χίου έκαναν «απόβαση» στη βραχονησίδα με τον εξοπλισμό τους.

«Αυτή τη φορά θα δουν ένα διαφορετικό πρόσωπο των ανθρώπων» είπαν μεταξύ τους, και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες άρχισαν να τα «συλλαμβάνουν», ένα-ένα, διασώζοντάς τα ουσιαστικά από έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι όταν η πείνα κυριαρχήσει, τα θηλαστικά, παντός είδους, μπορεί να αρχίσουν να τρώνε το ένα το άλλο. Οι φιλόζωοι όμως, πρόλαβαν.
Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία: Εντοπίστηκαν 10 σκυλιά, κι ακόμη δύο που απεβίωσαν πρόσφατα, θύματα αυτής της εγκληματικής παραμέλησης από ασυνείδητους. Σημειώνεται ότι οι εθελοντές εντόπισαν και μία σκυλίτσα με πέντε κουταβάκια.

«Δώσαμε άμεση προτεραιότητα σε αυτήν τη σκυλίτσα. Καθώς δεν πλησίαζε για κανέναν λόγο, τοποθετήσαμε αυτόματη σκυλοπαγίδα με δόλωμα υψηλής έλξης (ψητό κοτόπουλο) που είχαμε προβλέψει να έχουμε μαζί μας κι απομακρυνθήκαμε. Δεν έδειξε να ενδιαφέρεται ωστόσο, παρά την προφανή πείνα της. Έτσι τοποθετήσαμε και δεύτερη, μεγαλύτερων διαστάσεων αυτόματη παγίδα, με διαφορετικό δόλωμα. Αυτή τη φορά δελεάστηκε και η παγίδα δούλεψε όπως ήταν σχεδιασμένη. Τη ''μεταγγίσαμε'' σε μεγάλο κρέιτ που είχαμε μαζί μας και στη συνέχεια την απομακρύναμε από το σημείο», περιγράφουν οι εθελοντές.

«Χωριστήκαμε σε ομάδες και συνεχίσαμε την έρευνα. Μετά από ώρα εμφανίστηκε μία αγέλη με τρία ακόμα σκυλιά. Γνωρίζοντας τον χώρο, κατευθύνονταν με αυτοπεποίθηση. Τοποθετηθήκαμε σε κατάλληλα σημεία ώστε να τα αποτρέψουμε να απομακρυνθούν και μπορέσαμε να τα στρέψουμε στο ίδιο σημείο από τις οσμές των δολωμάτων. Καθώς βρίσκονταν σε κατάσταση απόλυτης πείνας, η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη.
»Ήμασταν σε απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου όταν υπήρξαμε μάρτυρες της πόρτας της παγίδας να πέφτει, ασφαλίζοντας μέσα της ένα ταλαίπωρο πλάσμα. Ο ήχος του κλεισίματος ήταν βάλσαμο στην ψυχή μας... Ακόμα περισσότερο όταν πλησιάζοντας είδαμε έκπληκτοι και τη δεύτερη παγίδα να έχει ήδη ασφαλίσει μέσα της και το δεύτερο από τα τρία σκυλάκια... Εμφανώς αδυνατισμένα όλα τους, μας κοιτούσαν με εμφανή απορία, χωρίς να ξέρουν τι πρόκειται να ακολουθήσει. Στα μάτια τους επικρατούσε ο φόβος. Ο φόβος αυτός όμως σύντομα θα σβήσει και τη θέση του θα την πάρει η ελπίδα».
Οι ακτιβιστές θα αποβιβαστούν και σε κοντινές βραχονησίδες, όπου ενδέχεται να υπάρχουν παρατημένα σκυλιά.

Τα ζώα θα μεταφερθούν αμέσως σε κτηνιατρείο, θα στειρωθούν, θα λάβουν τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια θα δοθούν για υιοθεσία από φιλοζωικές.

ΠΗΓΗ iefimerida.gr ΡΕΠΟΡΤΑΖ Σωτήρης Σκουλούδης