iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 03 Μαΐου 2024

Έφυγε από τη ζωή
ο μετεωρολόγος
Άγγελος Κακούρος


Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς γνωστοποίησε με ανάρτηση στο fb την απώλεια του Άγγελου Κακούρου.

Ο πρώην Διευθυντής μας στο Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της ΕΜΥ γεννήθηκε   στις 2 Αυγούστου 1928 και παρά την ηλικία του μέχρι σήμερα ήταν σε πλήρη πνευματική (μαθηματική) διαύγεια και γενικότερη ρώμη, και ως εκ τούτου η απώλειά του είναι αβάσταχτη και μη αποδεκτή. Την τελευταία φορά που τον συνάντησα ήταν πριν από δυο χρόνια  στις 17 Ιανουαρίου 2020, όταν μετεωρολόγοι από την ΕΜΥ, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας μας , συμμετείχαμε στην εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.

Ήταν πολύ περήφανος για τους γιούς του , τον κ. Γεώργιο Κακούρο Μηχανολόγο του ΕΜΠ, καθώς και τον κ. Μιχάλη Κακούρο  -καθηγητή  Βυζαντινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης- ο οποίος μάλιστα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μας παρουσίασε διάλεξη Μετεωρολογικού αντικειμένου .

Είχαμε την τύχη να είμαστε μαθητές του στην Μετεωρολογική Σχολή της ΕΜΥ το 1986-87 ενώ μετά την αποφοίτησή μας , βρισκόμαστε ως νέοι μετεωρολόγοι  προγνώστες υπό την καθοδήγησή του,  στο Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της ΕΜΥ .

Ήταν  άριστος γνώστης της Συνοπτικής και Δυναμικής Μετεωρολογίας και μας πέρασε το “μικρόβιο” της Μετεωρολογίας στο “πετσί μας’ . Ήταν ίδια σειρά με τον καθηγητή κ. Διονύση Μεταξά και στην δεκαετία του ’50 εκπαιδεύτηκαν -όπως μου έλεγε ο κ.Μεταξάς- από τον ίδιο τον Pettersen στο MetOffice . Τις γραπτές σημειώσεις από τα μαθήματά του τις κρατώ ακόμη .

Το πρωί θα ανοίξω το γραφείο μου στην ΕΜΥ και θα κάτσω στην ίδια θέση που καθόταν και ο ίδιος το 1992 , όταν αποχώρησε από την ΕΜΥ λόγω συνταξιοδότησης . Η συγκίνηση είναι μεγάλη.

 

Καλό ταξίδι αγαπημένε Κύριε Άγγελε,  στους ήρεμους τόπους πάνω απο την τροπόσφαιρα , πάνω από τον γήινο καιρό . Θάχετε να πείτε πολλά εκεί και με τον κύριο Σπύρο ….