iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 05 Μαΐου 2024

Η γραφειοκρατία
άφησε χωρίς χαρτί
υγείας τον ΕΦΚΑ!


Περισσότερη ευελιξία στο σύστημα προμηθειών προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ προκειμένου να δοθεί τέλος στη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ όχι μόνο χωρίς υπολογιστές και κλιματιστικά αλλά και χωρίς στυλό και χαρτιά υγείας!

Σήμερα όταν η δαπάνη ξεπερνά τα 30.000 ευρώ το έτος, απαιτούνται 17 διαφορετικά στάδια έως ότου πληρωθεί ο προμηθευτής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την προμήθεια υλικού και εξοπλισμού από τη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής απαιτούνται 7 μήνες με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους προκειμένου να μην καθυστερήσουν τις προθεσμίες για την έκδοση των συντάξεων. Σημειώνουμε ότι τον Ιούνιο του 2021 οι υπολογιστές είχαν καθυστερήσει 15 μήνες και οι υπάλληλοι κινδύνευαν να μην πληρωθούν καθώς δεν μπορούσε να βγει η μισθοδοσία τους. Μια ακόμα… ιστορία τρέλας αφορούσε την προμήθεια 1150 σταθερών υπολογιστών και 345 εκτυπωτών που καθυστέρησε επίσης 15 μήνες. Στο μεσοδιάστημα οι υπάλληλοι εκτύπωναν από το σπίτι τους τα απαιτούμενα έγγραφα.

Για να προμηθευτεί μια Περιφερειακή Διεύθυνση ένα κλιματιστικό χρειάζονται 4 μήνες ενώ πέντε μήνες απαιτούνται για την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού back up.

Για να προμηθευτούν οι Κεντρικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ χαρτί υγείας, ο μέσος χρόνος υλοποίησης είναι οι 6 μήνες, χωρίς να υπολογιστούν τυχόν προσφυγές.

Μια ακόμα δραματική εικόνα είναι ότι στις αρχές του 2021 είχε τελειώσει η βενζίνη με αποτέλεσμα διευθυντές και οδηγοί των ΚΕΠΑ να βάζουν από την τσέπη τους για καύσιμα για να εξυπηρετήσουν την μεταφορά γιατρών σε σπίτι κατάκοιτων. Και αυτό γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για προμήθεια καυσίμων.

ΠΗΓΗ protothema.gr