iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 07 Μαΐου 2024

Τι είπαν η Καμάλα
Χάρις και ο
Κυριάκος Μητσοτάκης


Συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μόναχο, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφάλειας.

Ο κ. Μητσοτάκης και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησαν στην κοινή διαπίστωση πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Χάρις για την πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες την Αμυντική συμφωνία Ελλάδος - ΗΠΑ. Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, η πλευρά των ΗΠΑ συμμερίζεται την εντύπωση πως η Αθήνα έχει πλέον αυξημένη στρατηγική σημασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως, όπως ελέχθη, στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ φέρονται να στηρίζουν αναφανδόν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Αιγύπτου, ιδίως σε μία περίοδο, που η συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ είναι επίκαιρη στο φόντο και της έντασης στα ρωσο - ουκρανικά σύνορα. Είναι σαφές, εξάλλου, πως το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος - Αιγύπτου είναι πλέον απόλυτη προτεραιότητα των σχέσεων Αθήνας - Καΐρου, όπως μαρτυρά και η δρομολόγηση για τις επόμενες ημέρες τηλεδιάσκεψης για το θέμα με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αιγύπτιου προέδρου.