iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 17 Μαΐου 2024

Επιστρέφουν σταδιακά
στην κανονικότητα
τα νοσοκομεία


Τα επόμενα βήματα που θα μας φέρουν ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα με μία νέα χαλάρωση μέτρων θα εξετάσει η Επιτροπή Ειδικών, στη σημερινή της συνεδρίαση.

Το επόμενο μέτρο που θα εξεταστεί, είναι άρση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ώστε να γίνει ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα.

H εισήγηση της κυβέρνησης αναμένεται σήμερα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιπτώσεις συνωστισμού η χρήση της μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική, λόγω του συναγερμού που έχει προκαλέσει η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού.

Την ίδια πορεία ακολουθούν αλλά με πιο αργό βηματισμό και οι υγειονομικές δομές οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν μετατραπεί κατά το ήμισυ ή και περισσότερο σε δομές covid-19. Η αποκλιμάκωση της πανδημίας όπως αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες, δηλαδή στις νέες εισαγωγές ασθενών, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, απελευθερώνει «δυνάμεις» που είχαν δεσμευτεί για τις ανάγκες των ασθενών covid και δρομολογεί αλλαγές στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων προς όφελος όλων των ασθενών και όχι μόνο όσων νοσούν από κορωνοϊό.

Ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων δεν φαίνεται να υποχωρεί – διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στις 17.000 με 19.000 κρούσματα- ωστόσο με τη σαφή αποσύνδεση ιικού φορτίου και νοσηλειών που χαρακτηρίζει τη μετάλλαξη Omicron, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας ετοιμάζονται να υλοποιήσουν το σχέδιο αποκλιμάκωσης των κλινών covid στο ΕΣΥ με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι στα νοσοκομεία της χώρας οι νοσηλευόμενοι λόγω covid ανέρχονται σε περίπου 3.700 με τους 2.870 να είναι σε απλές κλίνες και τους άλλους σε ειδικές Μονάδες. Οι διασωληνωμένοι είναι 455.