iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 27 Απριλίου 2024

Καταργούνται μέσα
στον Απρίλιο τα μέτρα
Μένει μόνο η μάσκα


Έρχεται μέσα στον Απρίλιο πλήρης αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορωνοιό.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή και η εισήγηση των ειδικών θα αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους για κορωνοϊό, τους υγειονομικούς κανόνες στους κλειστούς χώρους και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Κατά το σχέδιο, τα μέτρα ιδανικά αίρονται μέσα στον Απρίλιο και επανεξετάζονται τον Σεπτέμβριο, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα σηκωθεί και πάλι επιδημικό κύμα. 
Ως ένα σημαντικό υγειονομικό έγγραφο αλλά όχι ως υγειονομικό διαβατήριο θα παραμείνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην επόμενη φάση, δηλαδή από τον Απρίλιο και μετά, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι το πιστοποιητικό δεν απαιτείται ήδη για σειρά δραστηριοτήτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στόχος είναι και για την Ελλάδα να αρθεί η υποχρεωτική επίδειξή του τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους τουρίστες.

Στην Επιτροπή το θέμα της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού πυροδοτεί συζητήσεις και διαφορετικές απόψεις. 
Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης είναι πιθανόν να ακολουθηθεί η μέση, ασφαλής οδός της σταδιακής «κατάργησης» του πιστοποιητικού, δηλαδή αρχικά να μην χρειάζεται η επίδειξή του στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και στα εμπορικά καταστήματα, αλλά με χρονικό ορίζοντα μετά το Πάσχα. Σημειωτέον ότι οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάθονται τώρα μόνο έξω και μόνο με αρνητικό rapid test ή μοριακό.