iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Δευτέρα - 06 Μαΐου 2024

''Χάνονται'' 600.000
Ρώσοι τουρίστες το
Ελληνικό καλοκαίρι


Αναταράξεις στην τουριστική αγορά της Κρήτης και της Βόρειας Ελλάδας -βασικοί προορισμοί Ρώσων και Ουκρανών στη χώρα μας - προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι εχθροπραξίες πάγωσαν τις κρατήσεις από τις δύο χώρες ενώ λόγω του ασταθούς κλίματος που έχει δημιουργηθεί μουδιασμένη παραμένει και η κίνηση και από τις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία). Παράπλευρες απώλειες δημιουργούνται και από την απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και της ακρίβειας, δύο δεδομένα που θα κρίνουν εν πολλοίς και το κομμάτι του οδικού τουρισμού στο οποίο στηρίζεται, κυρίως, η Βόρεια Ελλάδα με την κίνηση των κρατήσεων προς το παρόν να είναι αναιμική.

Το υψηλό, όμως, ενεργειακό κόστος και η αύξηση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες ψαλιδίζουν και τα περιθώρια κέρδους των ξενοδόχων οι οποίοι είχαν συμφωνήσει συγκεκριμένες τιμές λαμβάνοντας υπόψιν αλλά δεδομένα τα οποία πλέον έχουν ανατραπεί λόγω του πολέμου. Την ίδια ώρα στο τραπέζι έχουν πέσει αιτήματα για επανδιαπραγμάτευση όσων τουριστικών συμβολαίων παραμένουν ενεργά με τους ξενοδόχους να αντιστέκονται προς το παρόν.

Συνολικά, το 2019 την Ελλάδα επισκέφθηκαν 600.000 Ρώσοι τουρίστες που άφησαν στη χώρα 433 εκ. ευρώ. Φέτος υπήρχε αισιοδοξία για αύξηση των επισκεπτών από τη Ρωσία με τις προγραμματισμένες πτήσεις να φτάνουν τα 24 δρομολόγια την εβδομάδα από τη Μόσχα προς την Αθήνα και 31 δρομολόγια από τη Μόσχα προς το Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο μαζί με τη Χαλκιδική αποτελούν τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για τους Ρώσους ταξιδιώτες. Το κλείσιμο, όμως, των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για τα ρωσικά αεροσκάφη ανατρέπει τους ελληνικούς σχεδιασμούς και επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω των εχθροπραξιών.

ΠΗΓΗ ethnos.gr