iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 08 Μαΐου 2024

Έρχονται μετά το
Πάσχα αυξήσεις σε
φτηνά φάρμακα


Αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας αναμένεται να υπάρξουν μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προωθήσει υπουργική απόφαση βάση της οποίας θα μπορούν φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας με χαμηλές τιμές να μεταφερθούν από τη λεγόμενη θετική λίστα, από τη λίστα δηλαδή με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, στην αρνητική λίστα τα σκευάσματα της οποίας τα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους. Πρόκειται για σκευάσματα κυρίως αναλγητικά, αντιπυρετικά, για τον θυρεοειδή κλπ που θα κοστίζουν το πολύ μέχρι 5-6 ευρώ.

Όπως μεταφέρουν πηγές του ethnos.gr, η υπουργική απόφαση που θα είναι έτοιμη έως το Πάσχα ώστε να δημοσιευτεί αμέσως μετά, θα προβλέπει ότι η αύξηση της τιμής μπορεί να φθάσει και το 15% - 20-% αφού η τιμή των φαρμάκων αυτών θα ορίζεται πλέον πάνω από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

Επίσης όσα καινούρια φάρμακα θα έρχονται στη χώρα και θα μπορούν να μπουν κατ' ευθείαν στην αρνητική λίστα και δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να κυκλοφορούν στη χώρα μας χωρίς ναι είναι απαραίτητο να διατίθενται και σε άλλες 3 χώρες της Ευρώπης όπως ισχύει σήμερα, παρά μόνο σε μία.